Son birkaç gündür peş peşe gelen konsolosluk kapatma haberlerine ilişkin açıklamada bulunan Bakan Çavuşoğlu, 'güvenlik' ve 'terör saldırısı' sebep gösterilmesine değinerek, Büyükelçilikler tarafından kendilerine yapılan açıklamaların yetersiz olduğunu, somut bir bulgu sunamadıklarını şu sözlerle belirtti:

''Konsolosluk birimleri dahil büyükelçiliklerde tüm hizmetleri durdurdular hatta kapattılar. Ne için kapattılar? Bir terör tehdidinin olduğunu söylüyorlar. Biz terör tehdidi varsa, hele hele müttefiksek bu tehdidin nereden kaynaklandığını bize bildirmeleri gerekmez mi? Bize söylüyorlar bir somut bilgilerimiz var, tehdit var, o nedenle kapatıyoruz. Peki kimden geldi, nerede, kim yapacak? O konularda bir bilgi yok. Doğru olan bu bilgileri bize aktarmaları, güvenlik birimlerimize, istihbarat birimlerine aktarmaları.''

Büyükelçilik kapatma kararının tamamen maksatlı olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, sözkonusu ülkelere gerekli uyarıları yaptıklarını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, ayrıca bazı ülkelerin diğer ülkelere 'bu eyleme siz de katılın' dediğini şu sözlerle açıkladı:

''Böyle bir tehdit varsa saldırıya dönüşmeden önce bertaraf edilmesi gerekiyor. İçişleri Bakanlığımıza soruyoruz, somut bir bilgi paylaşımı, istihbarat paylaşımı yok. İstihbaratımıza soruyoruz, somut bir bilgi paylaşımı yok. Peki siz kapattınız da böyle bir tehdit var. Bu saldırıya dönüştüğü zaman ne olacak? Sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz? Burada aslında bunun bu açıklamaların ve bu kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz biz. Tam da bunu söyledik dün büyükelçileri bakanlığa çağırarak. Bazı bakanlarla da görüştük.

Dün akşam Hollanda Dışişleri Bakanı ile de görüştük. Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçilik, buradan aldıkları başvuruları İstanbul'a göndererek hafta sonu da vize işlemi yapacak. Bu bir iyi niyet göstergesidir. Ama esas bu konsoloslukları ya da büyükelçilikleri kapatırken bizimle detayları paylaşmadan önce bu adımları atmaları, tüm ülkeler için söylüyorum maksatlı.

Ama bu hadiseyle hiç ilgisi olmayan bazı ülkeler de görüyoruz Avrupa ülkeleri, onlar da kapatıyorlar. Bazı ülkelerin diğerlerine 'bu eyleme siz de katılın' dediğini de biliyoruz. Bizim elimizde bu tür bilgiler de var. Yani her bakımdan hangi açıdan bakarsanız bakın bu açıklamalar ve kapatma eylemleri maksatlıdır. Biz de gerekli uyarıları yaptık. Bundan sonra eğer somut bilgi ve belge paylaşılmadan bu tür yöntemlere giderlerse bizim de ilave bunlara yönelik atacağımız adımlar olacaktır. Bu mesajı da kendilerine verdik.''