Kahramanmaraş merkez üstü depremler sonrasında Kızılay gündemden düşmüyor. Çadır ve konserve satışından sonra Devlet hastanelerine kan satışı yaptığı ortaya çıktı.

Kızılayın AHBAP derneğine çadır satışı ortaya çıkmış ve hem ahbap derneği başkanı Haluk Levent hemde Kızılay başkanı Kerem Kınık'ta doğrulamıştı.

Bu olaylar sonrasında kamuoyunda Kızılay çok sert tepkilerle karşılandı.

Kızılay İhale açarak Devlet hastanelerine kan sattığı belgelendi.

5624 sayılı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu ile kan satışı kesinlikle mümkün değil. Ancak devlet hastaneleri ihtiyaç duydukları kanlar için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale açarak Türkiye Kızılay Derneği’nden kan alıyor. “Mal alımı” kapsamında ihale kanunun 22-b maddesi yani doğrudan temin yöntemi ile Kızılay’dan kan ve kan ürünleri temin ediliyor. 

Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Saim Kerman bu iddialar karşısında açıklamada bulunarak; “Bunun adının şu veya bu olması Kızılay’ın sorunu değil. Hastaneler birer işletme olarak, bunlar sonuçta birer işletmedir. Birincisi muhasebe yönetime sahipler. İkincisi kamu hastaneleri devlet adına yaptıkları işlerde devletin alım usullerinin içinde kalırlar. Kan için başka bir başlık açılıp İhale Kanunu maddesinde sayılanlardan bambaşka konuma getirilmesi mümkündür. Buna devletimiz karar verebilir. Kızılay da onlar ne derse onu yapar” dedi.

İşte o satış belgesi...

211614292-4-bora-sb

Kan Alan devlet hastanelerinden bazıları ise şu şekilde...

Denizli Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi (İhale Bedeli: 4 bin 31 TL)
Kastamonu Devlet Hastanesi (İhale Bedeli: 433 bin 570 TL)
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi (İhale Bedeli: 110 bin 43 TL)
Kastamonu Devlet Hastanesi (İhale Bedeli: 450 bin 38 TL)
Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi (İhale Bedeli: 103 bin 489 TL)
Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi (İhale Bedeli: 4 bin 424 TL) 
Maltepe Devlet Hastanesi (İhale Bedeli: 630 TL)