Kiralık ev sorununun ortaya çıkması ile fırsatçılık yapan birçok kişi ev fiyatlarını fahiş rakamlara çıkardı. Piyasanın yükselmesi ile kendi evinde oturan kiracıyı çıkararak daha yüksek bir bedele evini kiralamak isteyen ev sahipleri ile kiracılar sık sık karşı karşıya gelmeye başladı. Kira sözleşmeleri nedeniyle usulsüzlükleri mahkemeden dönen ev sahiplerinin bir kısmı kira sözleşmesine tahliye taahhütnamesi de ekleyerek imzalatmaya başladı. Avukat Murat Emergen kiracıların dikkat etmesi gereken maddeleri tek tek sıraladı. Ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesi oyununu bozacak 2 hamleyi de açıkladı.


KİRALIK EV SORUNU YAŞANIYOR

Kiralık ev arayanlar oldukça güçlük çekiyor. Emlakçılarda uzun sıralar oluşunca kira fiyatları da arz ile talep arasındaki dengesizlik nedeniyle fahiş boyutlara ulaştı. Kiralardaki artış sonrası kiracısının evinde düşük bir bedele oturduğunu düşünen fırsatçı ev sahipleri kira sözleşmelerine aykırı tutumlar sergilemeye başladı. Bu da kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getirdi.



KİRALIK EV SÖZLEŞMELERİNE DİKKAT!

Kiracılarını sözleşmeye aykırı şekilde çıkararak daha yüksek ücretten kiracı bulmak isteyen ev sahipleri bir sonraki kiracıyı çıkarmakta zorluk çekmemek için sözleşmede birtakım kurnazlıklar yapabiliyor. Kiracılar sözleşmeleri dikkatle imzalamaması halinde büyük mağduriyetler yaşayabiliyor.


SON MODA: TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

Kiracıların sözleşme şartlarına uyması halinde 10 yıl boyunca çıkarılamaması şartını aşmak isteyen emlakçılar ve ev sahipleri tahliye taahhütnamesi talep etmeye başladı. Bu da kiracıların ev sahibinin talep ettiği tarihte evinden çıkarılması anlamına geliyor. Bu maddeyi imzalayan kiracılar hak iddia edemiyor ve mağdur oluyor. Ancak kiracı iki hamle ile bu taahhütnameden kurtulabiliyor.


HEMEN NOTERE GİDİN!

Avukat Murat Emergen, A Haber muhabiri Tülay Ayçiçek'e kira sözleşmeleri ve tahliye taahhütnamesi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Emergen, kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gerekenleri açıklarken, tahliye taahhütnamesinde kiracının hakkını savunabileceği yöntemleri de anlattı.

SON DAKİKA: Kiralık evlerde 'tahliye taahhütnamesi' oyunu! Kiracılar bunu yaparsanız sözleşme geçersiz oluyor! Bunlara dikkat!
Emergen, emlakçılar ya da ev sahipleri tarafından kiracının rızası dışında imzalatılan boş veya ileri tarihli tahliye taahhütnamesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Emergen, kiracının hemen notere giderek rızası dışında bu evrakı imzaladığını belirtip ev sahibine göndermesinin taahhütnameyi geçersiz yapacağını bildirdi.


"TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE İMZALADIĞINIZ TARİHİ YAZARSANIZ GEÇERSİZ OLUR"

Kiracıların, tahliye taahhütnamesini imzalamak zorunda kalması durumunda ufak bir kurnazlıkla kendi hakkını koruyabileceğini de belirtern Emergen, "Tahliye taahhütnamesini imzaladığnız tarihi evrakın altına yazın." dedi. Emergen, Yargıtay'ın kira sözleşmesi ile tahliye taahhütnamesinin aynı tarihte imzalanmasını kabul etmediğini ve kiracının hakkını koruduğunu hatırlattı.


ARACI VE MALİK DETAYI!

Emergen, kiracıların evi kiralayanın malik olduğundan emin olması gerektiğini söyledi, aracılar ya da hissedarlardan biri tarafından kiralanan evin kiracıları mağdur edeceğini ifade etti.


Emergen yine, kira sözleşmesinde yasal artış oranının baz alınması gerektiğini bildirdi. Emergen, yasal artışın çok üzerinde fahiş oranların sözleşmeye yazılmasına müsaade edilmemesi gerektiğini de vurguladı.


"'KİRA ÜCRETİ DÜŞÜK KALDI ZAM YAP' DENİLEMEZ"

Kiracıların, 'zam yap' baskısına boyun eğmemesi gerektiğini ifade Emergen, kiracıların sözleşme şartlarına göre oturmaya devam edebileceğini bildirdi. Emergen, kiracının ara zam yapmadığı için evden çıkarılamayacağını da sözlerine ekledi.

SON DAKİKA: Kiralık evlerde 'tahliye taahhütnamesi' oyunu! Kiracılar bunu yaparsanız sözleşme geçersiz oluyor! Bunlara dikkat!
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralananı belirli bir tarihte boşaltacağına dair yazılı irade beyanıdır. Tahliye taahhütnamesi Türk Borçlar Kanunu'nda zayıf olarak kabul edilen kiracının, korunmasını sağlamak için getirilmiş olan hükümlerin uygulama alanını daraltarak kiralayana, başka bir nedene gerek olmadan ve herhangi bir tazminat yükümlülüğü altına girmeden, kira ilişkisini ortadan kaldırma imkânını sağlamaktadır.