Son zamanlarda satışların tepetaklak olduğu konut piyasasında, temmuz ayında hareketlilik başladı. TÜİK raporlarına göre Türkiye genelinde konut satışları, temmuz ayında bir önceki aya göre (Haziran 79 bin) yüzde 60, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 16 yükselişle 127 bin 88'e çıktı. Böylece piyasada 2020 yılından beridir en iyi temmuz ayı verileri görülmüş oldu. Paylaşılan verilerde, ipotekli satışların aşağı yönlü olduğu değerlendirilirken, ilk konut alımlarında nakit alımların çoğaldığı da gözlerden kaçmadı. Sektör oyuncuları mevcut banka faizleri ve finansmana erişim sıkıntısından dolayı ipotekli satışların düşmeye devam ettiğini vurgulayarak "Ancak nakit alımlar artıyor. Bunun en büyük sebebi ise yüzde 25 zam sınırının kalkması ile 'yatırımlık konut' alımının artışa geçmesi" olarak ifade ediyorlar.
'KONUT ALIMI CAZİBE KAZANDI'
Emlak sektörü temsilcileri paylaştığı bilgilerde "Yüzde 25 zam sınırı yatırımlık konut talebini etkiliyordu. Çünkü kiracı ve ev sahibi arasındaki davalar hızla artmıştı. Yatırımcı bu denklemde konuta para yatırmak istemiyordu. Zam şartının kaldırılmasıyla konut alımı cazibe kazandı. Banka mevduatı yerine 5-7 milyon liralık 1+1 konseptindeki dairelere rağbet arttı. Aylık getirisi 20 bin lirayı bulan ve yılda TÜFE oranında artış hakkı olan evler ilgi görüyor" şeklinde konuştu.
İPOTEKLİ SATIŞ VERİLERİ
Ülkemiz genelinde ipotekli konut satışları, temmuzda, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 20,9 düşerek 11 bin 496 olduğu açıklandı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9 olarak yapıldı. Ocak-temmuz sürecindeki ipotekli konut satışları ise geçtiğimiz yılın aynı sürecine göre yüzde 53,8 düşüşle 62 bin 911 olarak paylaşıldı. Temmuz ayındaki ipotekli satışların 2 bin 786'sı, ocak-temmuz sürecindeki satışların 14 bin 462'si ilk el satışları olarak değerlendirildi.
İLK SIRA ANTALYA'NIN OLDU
Temmuzda yabancılara 2 bin 350 konut satışı yapıldı. Söz konusu satışlar, yıllık bazda yüzde 16,1 düştü. Toplam konut satışları içinde yabancılara gerçekleşen konut satışının payı yüzde 1,8 olarak belirlendi. Yabancılara yapılmış olan satışlarda ilk sıra 878 konutla Antalya'nın oldu. Bu ili 752 konutla İstanbul ve 218 konutla Mersin takip etti. Yabancılara konut satışı ocak-temmuz döneminde ise geçtiğimiz senenin aynı sürecine göre yüzde 42 düşerek 12 bin 811 oldu.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici:
"Bu tablo bize, şirketlerin kendi kampanyalarının işe yaradığını, daha da önemlisi peşinatı olanların yakın gelecekte fiyat artışı olabileceği endişesi ile artık harekete geçmeye başladığını gösteriyor. Kısa vadede faizlerin düşeceği, konut fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareket olacağı ihtimali gündemde. Hem döviz, hem mevduat ve politika faizi, hem de maliyetlerin gerisinde kaldı ilk kez 7 aydır."
Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal:ü
"Peşinatı olanlar, bankaları beklemeden şirketlerle ödeme planı üzerinde anlaşıyor ve karlı bir alım yapmış oluyor. Erişilebilir konut üretimini destekleyecek yenilikçi yaklaşımlar sektörü pozitif etkileyecektir. Ayrıca tasarruf finansman sektörü de banka kredilerinin kısıtlandığı bu dönemde konut finansmanında önemli bir rol alıyor."
EgeYapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş:
"Banka kredili satışlarda düşüş devam ederken, ilk el satışta yüzde 30'a yakın, ikinci elde yüzde 11 artış gözlemliyoruz. Bu da bize banka kredisiz konut satışında, kampanyaların işe yaradığını gösteriyor. Nitekim bizim aldığımız talepler konusunda bir düşüş yok."
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu BaşkanıTamer Özyurt:
"Konut fiyatlarının inşaat maliyetlerindeki artış ve enflasyonist ortam nedeniyle zirve yaptığı bir süreçteyiz. Mevcut rakamlarla ev sahibi olmak için kredi kullanmak şart. Ancak burada da vatandaşın karşısına yüksek kredi faizleri çıkıyor. Ancak son dönemde konut fiyatlarındaki artışın stabil hale gelmesi, elinde parası olanı harekete geçirdi." değerlendirmelerinde bulundular.