Hükûmetin ev kiralarında yıllık artış oranına getirdiği yüzde 25 sınırı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi. Yasak 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılacak. Buna rağmen sadece İstanbul’da kiralar yüzde 150 arttı. Uzmanlar, 1 Temmuz’dan sonra kiraların daha da artacağına dikkat çekiyor.

Aynı binada bir dairenin kirasının 13 bin Türk Lirası (TL), diğerinin 3 bin TL olduğunu belirten uzmanlar, yüzde 25 kira sınırına hapis cezası gelse bile krizin giderek büyüyeceğini belirtiyor.

Hükümetin şehir, ilçe, semt ve mahalle esasına dayalı olarak ev kiralarına limit (azami fiyat) getirmeye hazırlandığı da iddia edildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın beyanatına göre, fahiş kira artışları ile ilgili hapis cezası ya da para cezasını içerebilecek müeyyideler yolda. 

RTÜK'ten seçim yasağı kararı: Siyasi reklamlara kısaltma getirildi RTÜK'ten seçim yasağı kararı: Siyasi reklamlara kısaltma getirildi

Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, kira sınırının piyasanın gerçekliğinden uzak kaldığını belirterek, “Piyasa gerçekleri yüzde 25 sınırına uymuyor. Ev sahibi ile kiracı davalarında İstanbul’da bir buçuk yıl, Ankara’da bir yıl sonraya gün veriliyor. Arabuluculuk sistemi krizi çözecek gibi durmuyor” dedi. Taylan, “Yüzde 25 sınırının uzatılması sorunların büyümesine, kiracı ve ev sahibi arasındaki çatışmaların artmasına sebebiyet verebilir” ifadelerini kullandı.

Aynı binada bir kiracının 15 bin TL verirken, başka bir kiracının eskiden bu yana aynı dairede oturduğu için 3 bin TL kira ödediğine dikkat çeken Taylan, “Eski kiracıya yüzde 25 zam yapılacak. Bu olacak şey mi?” diye sordu. Taylan, sektörün kira sınırından ziyade kalıcı çözümlere ihtiyacı olduğunu belirterek, sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmadığını söyledi.