Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, dün yaptığı açıklamada Türkiye ile Çin arasında çift hatlı tren yolu yapacaklarını ve ülkeleri birbirine bağlayacaklarını söyledi. Bu projenin adının "Yeni İpek Yolu" olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, projenin Türkiye'ye çok büyük bir ekonomik getiri sağlayacağını ifade etti.

Boeing Mühendisi İtiraf Etti: Yüz binlerce İnsanin Can Güvenliği Tehlikede Boeing Mühendisi İtiraf Etti: Yüz binlerce İnsanin Can Güvenliği Tehlikede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise yaptığı açıklamada, Yeni İpek Yolu projesinin aslında 2 yıl önce hayata geçirildiğini ve Türkiye'nin bu proje için önemli çalışmalar yaptığını belirtti. Projenin, Türkiye ve Çin arasındaki ticari işbirliğini güçlendireceğini, aynı zamanda Asya ve Avrupa arasındaki ticaretin daha da artmasına yardımcı olacağını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını alıntılayarak "Günaydın.Sen treni kaçırmışsın. Çin seferlerimiz 2 yıldır devam ediyor." dedi.

Karaismailoğlu, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Hattı ile Londra'dan Çin'e kesintisiz demiryolu hattını, Yeni İpek Yolu'nu kendilerinin hayata geçirdiklerini belirterek "Habur'dan Basra Körfezi'ne demiryolu ve otoyol bağlantısı sağlıyoruz. Bazılarının hayalleri bizim yaptıklarımıza erişemiyor!" dedi.

İPEK YOLU PROJESİ NASIL HAYATA GEÇİT


Tarihi İpek Yolu'nu canlandırarak Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen Çin'in önderliğini yaptığı "Kuşak ve Yol Projesi" 2013'te kamuoyuyla paylaşıldı ve aynı yıl Türkiye bu girişimi destekleyeceğini duyurdu..

TÜRKİYE'DEN BAŞLAYIP ÇİN'E KADAR UZANIYOR


Kuşak ve Yol Projesi iki kısımdan oluşuyor. Bunlardan ilki kara ve demiryolundan müteşekkil İpek Yolu Ekonomik Kuşağı, diğeri ise 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu. Türkiye Orta Koridor Girişimi ile bu projeye destek olarak projenin vazgeçilmez bir parçası olma yolunu seçti. Orta Koridor Türkiye'den demiryoluyla Gürcistan ve Azerbaycan'a, buradan da Hazar denizini aşarak Türkmenistan ve Kazakistan'ı geçerek Çin'e uzanıyor.

İLK TREN 2020'DE ÇİNE ULAŞTI


Bu projeye yönelik yıllar süren çalışmalar tamamlandı ve Türkiye'den Çin'e gidecek ilk ihracat treni 4 Aralık 2020 tarihinde İstanbul'dan yola çıktı. Marmaray'dan geçerek Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı ve Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor üzerinden Çin'e ulaşan tren, 8 bin 693 kilometre yol alıp, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek yükünü Çin'e ulaştırdı.