CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, canlı yayında yargıya güvenin önemine vurgu yaparak, kişilerin FETÖ ya da başka nedenlerle kamudan atılması sonrasında yargıya başvurmaları gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, savcının dosyaya baktıktan sonra takipsizlik kararı vermesi durumunda atılan kişilerin görevlerine iade edilmesi gerektiğine dikkat çekti. CHP olarak iade edeceklerini belirtti.

YARDIMCILARIN GÖREV DAĞILIMI

Eskiden Bakanlar Kurulu yok muydu? Karara alınıyor muydu, alınıyordu. Biz yedi kişi bir araya oturacağız, niye karar alamayalım? Bu konuyu henüz daha altı lider oturup konuşmadık. Sorumluluk nasıl paylaşılacak, onu oturup konuşacağız kendi aramızda. Önce şu seçimi bir alalım, memlekete bahar havası gelsin.

EKONOMİ VAATLERİ

Durum ve hasar tespit komisyonu kuracağız. Komisyonu namuslu bürokratlardan oluşturacağız. Altı liderin önüne Türkiye'nin gerçek ekonomik durumu nedir, koyacaklar. Merkez Bankası'nın durumu nedir, bilen var mı? 128 milyar dolar arka kapıdan satıldı. Kur korumalı mevduatın bu ülkenin sırtına getireceği yük nedir? Bütün bunların hepsini saptayacağız.

İki, stratejik planlama teşkilatı kuracağız. Bir devlet eğer planlama yapmazsa, o devlet devlet değil. Koskoca devleti plansız bıraktılar. Altı liderin önünde öncelikleri bürokratlar belirleyip getirecek. Ondan sonra siyasi tercih yapılacak. İstişare bizim temel hedeflerimizden birisidir.

Hazine ve Maliye Bakanlığını ayıracağız. Mutabakat metninde var. Birinci kuralımız şu, devlet saydam olacak. Devlet, vatandaşından gizli bir şey yapmamalı, güvenlik hariç. Vatandaştan toplanan verginin nerelere ne kadar harcandığını oturup bildirecek. Bunu bildirmeyen ülkede demokrasi yok demektir. Ulusal vergi konseyi kuracağız. Konsey vergilerin nereye harcandığını her yıl açıklayacak.

Bu aynı zamanda demokrasinin güçlenmesine yol açacak.

AK Parti'nin penceresinden bunların hiçbiri gerçekleşemez. Ben 27,5 yıl bu devlette çalıştım. Hesap uzmanı olmak kolay değildir. Hesap uzmanlığını kazandım. Benim 27,5 yılım bütçe nasıl yapılır, tasarruf nasıl yapılır bunlarla geçti.

Siz kaynağı doğru ve yerinde kullanırsanız bir sorun yok. Daha önce en düşük memur maaaşı asgari ücretin 2,5 katıydı, şimdi 1,4 katı. Niye öyle oldu, niye memur fakirleşti? Bir şey gerçekleşiyor Türkiye'de. Geniş kitlelerden alınan vergiler bir avuç kişiye aktarılıyor, bizim beşli çete dediğimiz. Hani siz milliyetçiydiniz. Türk lirası yerlerde sürünüyor, ne oldu! Hani ekonomisttin! Zaten ekonomist olmadığı da ortaya çıktı. Kendisi zenginleşiyor, yakın çevresi zenginleşiyor, beslediği çeteler zenginleşiyor, uyuşturucu baronları zenginleşiyor ama halk fakirleşiyor.

Yahu bu ülkede halk soğana muhtaç olur muydu! Oturmuşlar ekonomi tartışılmasın diye efendim falan terör örgütü, yopk masanın altı. Bırak bunları kardeşim. Terörist varsa ve yakalamıyorsan zaten suç işliyorsun.

2024 LGS Başvuru Son Tarihi Ne Zaman? Sınav Giriş Belgeleri Açıklandı mı? İşte Detaylar 2024 LGS Başvuru Son Tarihi Ne Zaman? Sınav Giriş Belgeleri Açıklandı mı? İşte Detaylar

Faili meçhul düşmanlar, ne olduğu belli olmayan düşmanlar. Ondan sonra bunun üzerinden siyaset yürütüyorlar. Akıllarını yitirdiler. Kaybedeceklerini biliyorlar, kaybedecekler. Milletin tahammülü kalmadı.

İHRAÇ EDİLEN KHK'LILAR DÖNECEK Mİ?

Af çıkarılacaksa TBMM kabul edecek, benim TBMM adına konuşma hakkım var mı! Benim söylediğim şu, adalet istiyorsanız yargıya güveneceksiniz. Kişiyi kamudan atmışsınız, FETÖ'cü ya da başka bir nedenle. Gitti savcıya, savcı dosyaya baktı, takipsizlik kararı verildi. Görevine iade edilmesi lazım, yasalar böyle. Hayır ben seni göreve iade etmeyeceğim diyor.

Savcı ciddi buluyor, soruşturma açıyor. Mahkemeye gidiyor, beraat ediyor. Ne yaparsınız, göreve iade edersiniz. Bunlar göreve iade etmiyorlar. Ben onların tamamını görevlerine iade edeceğim. Mahkeme kararını uygulamayacaksam, bu mahkemeleri tanımıyorum demektir. İşine geleni uygulayacak, işine gelmeyeni uygulamayacaksın. Hukuk devletinde çifte standart olmaz. AYM kararını uygulamayan hakim 'ben anayasayı takmam' diyor. Gücü nereden alıyor, saraydan alıyor. Sen kim oluyorsun da AYM kararını uygulamıyorsun! Uygulamak zorundasın, anayasa gayet açık söylüyor, idareyi bağlar ve herkes uygulamak zorunda diyor.

Bu ülkede o kadar garip şeyler oldu ki, Hayatı boyunca tek bir Yargıtay kararının altında imzası olmayan, Yargıtay tarafından AYM üyeliğine seçildi. Bu yüz karası bir olaydır. Böyle bir yargı olmaz.

Emine Şenyaşar, kocası ve çocukları AK Parfti'ye yakın kişiler tarafından öldürüldü. Kocasının hastane içinde tüple kafasına vurularak öldürüldü. Adalet yazan bir kartonla adliyenin önüne oturdu, adalet istiyorum dedi. Savcı sortuşturma açmıyor, korkudan. Sekiz savcı değişti. Bir Allah'ın kulu çıkıp da bu kadın haklıdır diyemedi. Ben gittim, Emine Şenyaşar'la kucaklaştım, derdini anlattım. Genel başkan yardımcılarını görevlendirdim. Sonunda bir savcı dava açmak mecburiyetinde kaldı. Bu mudur adalet, bu mudur vicdan, bu mudur devlet yönetimi!"