Türk-iş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi uygulamasının da kalktığını söyledi.

Asgari ücretin netleştirildiği son toplantıda yer alan Pevrul Kavlak, yıllardır talep ettikleri asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının önemli bir kazanım olduğunu, sadece asgari ücret değil tüm ücretlerde 12 aylık brüt ücrete kadarki kısmın gelir vergisinden muaf olacağını kaydetti.

Pevrul Kavlak, "Tüm çalışanların yıllık brüt asgari ücretin 12 katına kadarki gelirinin vergiden muafiyeti önemli bir kazanım oldu" dedi.

Vergi muafiyeti sağlayacak söz konusu değişiklikler için yasal düzenleme yapılması gerekiyor.

Asgari geçim indirimi (AGİ) gelir vergisinden düşülen tutarı ifade ediyor. Yapılacak düzenleme ile tüm işçilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinden gelir vergisi tamamen kaldırılıyor.

Asgari ücret 4 bin 253 TL

1 Aralık'ta başlayan asgari ücret belirleme çalışmaları sonrası yeni yılın net asgari ücreti geçen yıla göre yüzde 50,4 artışla 4.253 TL olarak belirlendi.

Yeni asgari ücretin oluşumunda geçen yıldan farklı olarak gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi kaldırıldı.

Brüt asgari ücret 5 bin 4 TL olarak belirlenirken, işverene toplam maliyet ise 5.879 TL olarak belirlendi. Gelir vergisi ve damga vergisi kaldırılmamış olsa işverene maliyet 6.556 TL olacaktı.

2022 yılının asgari ücretini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yılbaşı itibariyle asgari ücrette gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını söyledi. Erdoğan, "Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir maliyetten kurtarıyoruz" dedi.