İzmir'de yaşayan Y.K.'ya Ege Üniversitesi Hastanesi'nde, bir meme kanseri türü olan 'meme ucu areola malign neoplazmı' teşhisi koyuldu. Y.K.'nin 2 memesi 5 Mart 2020 tarihinde ameliyatla alındı. Kısa süre önce hastalığı nükseden Y.K.'ye, doktorlar tarafından, kutusu 6 bin 330 euro olan 'olaparib' etken maddeli 'Lynparza' isimli ilacı 6 ay ile 1 yıl süreyle kullanması gerektiği anlatıldı. Y.K., avukatları  aracılığıyla 29 Eylül'de, ilacın parasının karşılanması için SGK'ya başvuru yaptı. Ancak, 4 Ekim'de gelen cevapta SGK söz konusu ilacı karşılamayacağını açıkladı.

Y.K. ilacın bedelinin SGK tarafından karşılanması için 'ihtiyati tedbir' talebiyle, İzmir 12'nci İş Mahkemesi'ne avukatları aracılığıyla dava açtı. Mahkeme 6 Ekim'de verdiği kararda, Y.K.'nin ihtiyati tedbir talebinin reddine dair hüküm verdi. Kararda, vatandaşların sağlık ve sosyal güvenlik haklarının anayasayla güvence altına alınmış olması ve devletin söz konusu alanlarda görevlerinin bulunduğu hatırlatılsa da anayasada devletin bu görevlerini, öncelikleri gözetip mali kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirmesinin gerektiğinin öngörüldüğü belirtildi.

Y.K., avukatları aracılığıyla karara itiraz etti. Dosya, istinaf mahkemesine gitti. Dosyayı inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10'uncu Hukuk Dairesi, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'nın endikasyon dışı kullanım izni kararının bulunduğunu belirtip, davacı Y.K.'nin yaşamına ya da maddi ve manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunu göz önünde tutarak, 'ihtiyati tedbir' kararı verdi. 24 Ekim'de verilen kararda, söz konusu ilacın kullanılmasının gerekliliğine dair ispata yönelik olarak yaklaşık haklılık koşullarının gerçekleştiğinin altı çizildi.