Türkiye, Karadeniz açıklarında üçüncü bir mayın tespit etti. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan ilk açıklamada ‘‘Kefken açıklarında tespit edilen mayın benzeri cisim Deniz Karakol uçağımız tarafından mayın olarak teşhis edilmiştir. Bölge emniyete alınmıştır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı SAS timleri tarafından mayına müdahale edilmektedir’’ denildi.

Bakanlıktan daha sonra yapılan açıklamadaysa mayının imha edildiği bildirildi ve ‘‘Kefken açıklarında tespit edilen mayın SAS timleri tarafından emniyetli bir şekilde imha edilmiştir’’ ifadeleri kullanıldı.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile Karadeniz’de deniz sınırını paylaşıyor. Karadeniz tahıl, petrol ve petrol ürünlerinin nakliyesinde önemli rol oynayan su yollarından. Türkiye, Rusya ve Ukrayna dışında Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkeler arasında Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan yer alıyor.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinin ardından Türkiye ve Romanya karasularında mayınlar tespit etmişti. Moskova ve Kiev, mayınları konusunda birbirini suçlamıştı.

Denizcilik uzmanları Karadeniz’deki mayınların nakliye yollarını kullanan ticari gemiler için tehdit oluşturduğunu ve hükümetlerin tedarik zincirinin sürdürülebilirliği için bu yolların güvenliğini sağlaması gerektiğini belirtiyor.

Son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçen hafta yaptığı açıklamada Karadeniz'de sürüklenen mayınlara karşı gerekli tedbirlerin alındığını söylemiş ve "Bu tehlikenin kimseye zarar vermeden ortadan kalkması için çalışıyoruz. Bu kapsamda Karadeniz’de deniz karakol uçağı, helikopter, İHA ile havadan; mayın avlama gemisi ve karakol gemileri ile denizden olmak üzere Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer kurumlarla koordineli olarak mayın gözetleme faaliyetlerimiz devam ediyor" demişti. Akar, deniz trafiğinde herhangi bir sorun yaşanmadığını eklemişti.

Rusya Federal Güvenlik Servisi ilk kez 19 Mart’ta Ukrayna tarafından bırakıldığını iddia ettiği 420 deniz mayının Karadeniz’e yayıldığını iddia etmişti. Ukrayna tarafı ise bu mayınların Rusya tarafından denize bırakıldığını savunmuştu.

Mayınların Karadeniz’e sürüklendiği bilgisinin kamuoyuna duyurulmasından yedi gün sonra 26 Mart’ta İstanbul’un Karadeniz kıyılarında, 28 Mart’ta ise Kırklareli’nin İğneada ilçesi açıklarında fark edilen iki mayın imha edilmişti.