Milli Eğitim Müdürü kendisini Atatürk'e 'şop'ladı: Tepkiler sonrası paylaşımı düzeltti Milli Eğitim Müdürü kendisini Atatürk'e 'şop'ladı: Tepkiler sonrası paylaşımı düzeltti

Altın fiyatlarında yaşanan artış ve seçim sonrası kurda beklenen yukarı yönlü hareket, Kapalıçarşı'da altın satışlarını artırdı. Merkez Bankası, cari açık endişesiyle altın satarak piyasaya müdahale etmiş ve bu durum dış piyasayla olan makasın spekülasyonlara yol açmasına neden oldu.

Bu durum, Kapalıçarşı'da ve çarşı dışında faaliyet gösteren kuyumcu mağazalarında ziyaretçi trafiğini artırdı. Banka promosyonları, EYT tazminatı ve bayram ikramiyesi gibi gelirleri olan kişilerin yanı sıra enflasyona karşı gelirini korumak isteyen vatandaşlar altın yatırımına yönelmiş ve kuyumcu önlerinde kuyruk oluştu. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, talebin ramazan ayının ikinci haftasından itibaren hızlandığını ve satışlarda %30 artış olduğunu belirtmiştir. Kapalıçarşı esnafı ise son haftalarda satışların ikiye katlandığını ifade etti.

Kapalıçarşı'nın tarihi demir sandıkların yerini artık altın talebinin aldığı belirtilmiştir. Kuyumcu esnafı, altın fiyatlarındaki artış ve seçim sonrası dolar kurundaki yükselişin etkisiyle işlerin son haftalarda ikiye katlandığını ifade etmektedir.

Bu artış sadece Kapalıçarşı ile sınırlı kalmamış, çarşı dışında da benzer bir hareketlilik yaşanmıştır. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı, Kapalıçarşı'nın yanı sıra Kuyumcukent ve semt/perakende mağazalarında da Ramazan ayının ikinci haftasından itibaren talebin arttığını ve özellikle düğün mevsiminin başlamasıyla birlikte takı/mücevher alışverişlerinin de yapıldığını belirtti.

Bu artış, Darphane'nin altın üretiminde de rekor seviyeye ulaşmıştır. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, ocak-nisan döneminde altın üretimi geçen yıla göre %316 artış göstermiş ve yatırımlık altın üretiminde rekor kırılmıştır.

Bununla birlikte, altın ithalatında gerileme yaşanmıştır. Merkez Bankası'nın altın satarak piyasaya müdahale etmesi sayesinde altın ithalatı azalmış ve altın fiyatlarındaki artışa bağlı olarak cari açık endişesi azalmıştır