Anormal bir şekilde hücrelerin büyümesi olarak bilinen kanser, yer kısıtlamasına ve diğer hücreler tarafından paylaşılan besinlere ya da üremeyi durdurmak amacıyla vücuttan gönderilen sinyallere rağmen hızlı bir şekilde çoğalır.


Onkoloji Nedir? 

Onkoloji, kanser ile tümörlerin incelenmesi demektir. ‘Onko’ kelimesi kitle ya da tümör anlamına gelirken ‘loji’ ise herhangi bir alanda çalışma manasını taşıyor. Onkologlar ise kanser teşhisi ve tedavisi hususunda uzmanlaşmış doktorlardır.

Kanser Çeşitleri Neler? 

Kanser, başladıkları hücre çeşidine göre gruplandırılır. Belirli hücre çeşitlerinde başlayan bazı kanser çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;


Sarkoma
Kemik ya da yumuşak dokunun bir çeşit kötü huylu tümörüdür. En yaygın sarkom formları ise leiomyosarkom, liposaekom, osteosarkomdur. 


Omurilik ve Beyin Kanserleri 

Omurilik ve beyin kanserleri genelde merkezi sinir sistemi kanserleri olarak da tanımlanır. Bazıları iyi huylu olurken bazıları ise büyüyüp çoğalabiliyor.


Kanserde Risk Faktörleri 

Pek çok sebep, kansere yol açabilir. Nitekim çoğu kanser çeşidi pek çok bedensel faktöre maruz kalınması neticesinde gelişir. Kanserde yol açan faktörler ise şu şekilde sıralanabilir;

Yaş: Pek çok kanser çeşidi, yaşın ilerlemesiyle beraber daha da yaygın bir hale dönüşür. İnsanlar, ne kadar uzun yaşarlarsa kanserojenlere o kadar çok maruz kalır ve hücrelerinde genetik değişikliklerin ya da mutasyonların meydana gelmesi fazlalaşabilir. 

Genetik: Bazı bireyler, kalıtsal bir şekilde yüksek bir kanser riski ile dünyaya gelir. Bu durum ise kanser gelişiminin mutlaka gerçekleşeceğini göstermezse de bu hastalığı daha da olası bir hale dönüştürür.

Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sistemleri zayıf olan bireyler, bazı kanser çeşitlerine çok daha kolay yakalanabilir. Organ nakli olan ya da organ reddini durdurmak amacıyla bağışıklık sistem birini baskılamak açısından ilaç kullanan kişiler ayrıca HIV gibi çeşitli hastalıklar sonucunda bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler de kanser tehdidi altında olabilir.

Sigara ve Alkol Kullanımı: Sigara dumanı, en az 80 çeşit kansere sebep olan kanserojen maddeleri içerir. Duman solunduğu esnada kimyasallar otomatik bir şekilde akciğere ulaşır ve kan dolaşımına geçer. Böylece bütün vücuda taşınır. Bu sebeple Sigara içmek ya da tütün çiğnemek yalnızca akciğer ve ağız kanserine sebep olmakla kalmaz, diğer taraftan diğer pek çok kanser hastalığını meydana getirir. 

Aşırı alkol tüketimi; farenks ve gırtlak yani ağız ve boğaz ile meme, karaciğer ve mide dahil olmak üzere pek çok kanser çeşidini tetikler.