Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik santralleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve kamu kurumlarında çalışanlar da dahil olmak üzere 700 bini aşkın kamu çalışanının mali ve sosyal haklarını belirleyecek 2023 Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü müzakereleri sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı, hastaneler ve üniversiteler, devam ediyor.

Görüşmelerde işçi tarafını TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ temsil ederken, kamu işverenini Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) temsil ediyor. Kamu işvereninin taban maaşı 11 bin 500 TL'ye yükseltme teklifini güncelleyerek, taban maaşı 12 bin TL'ye çıkarmak için 2023'ün ilk altı ayında yüzde 30'luk zam yapmasıyla müzakereler belli bir aşamaya geldi. İlk altı ayda %40 zam. Çalışan tarafı, aylık brüt taban maaşı 15.000 Türk Lirasına çıkarmakta ısrar ediyor, tüm maaşlara %15 sosyal yardım ikramiyesi ekliyor ve ilk altı ayda %45 zam yapıyor.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, yeni öneriyi yetersiz bulduklarını belirterek, hükümetten günün koşullarına, çalışanların alım gücüne ve taleplerine uygun yeni bir öneri getirmesini istedi. Müzakerelerin hafta içinde yoğunlaşması ve anlaşmanın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nden önce imzalanması bekleniyor.

AK Parti Milletvekili Özkaya'dan Belediye Başkanına Sert Tepki: "Böcek Varsa, Savcılık Orada" AK Parti Milletvekili Özkaya'dan Belediye Başkanına Sert Tepki: "Böcek Varsa, Savcılık Orada"

Ayrıca, 2024'ten 2025'e kadar yaklaşık 3,5 milyon memur ve 2,5 milyon emekli memur maaşına zam oranını belirleyecek olan 7'nci Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlayacak. 2023 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün diğer toplu iş sözleşmeleri için de önemli etkileri vardır.