6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin ardından 11 il ciddi şekilde hasar gördü, şehirler, deyim yerindeyse harabeye döndü.

Bir taraftan canlı izine rastlanan binalarda arama-kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülürken, canlı izine rastlanmayan binaların enkaz kaldırma çalışmalarına da hız verildi. 

Açıklanan son veriler ışığında depremden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te yaşamını yitirenlerin sayısı 39 bin 672'ye ulaştı.  

Yaşananların ardından bölgedeki yaraların sarılması için kamu kurumları haekete geçerken, bugün Kahramanmaraş'taki bazı binalara yapıştırılan 'karekod' dikkat çekti. 

Karekod'lar ne işe yarıyor?

Hasar tespit çalışmalarına başlayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı ekipler, Kahramanmaraş'ta kontrolünü yaptıkları binaların girişlerine karekod etiketleri yapıştırıyor. Yapıştırılan bu karekodları ok cep telefonlarıyla okutan ev sakinleri, oturduğu binanın hasar durumunu öğrenebiliyor.