AFAD’dan alınan bilgilere göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun birçok yerinden hissedildi. Sarsıntıyla birlikte uykularından uyanan ve telaşa kapılan vatandaşlar sokaklara koştu.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Soylu'dan da açıklama geldi. Soylu,“Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” dedi. “Şu ana kadar 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6” ifadelerine yer veren Soylu, “Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz” ifadelerini kulandı.

Kızılay vatandaşlara bölgede oluşabilecek hayati kan ihtiyaçları için kan bağışlarında bulunmaya davet etti.

AFAD depremin ardından cep telefonlarıyla iletişime ilişkin açıklama yaptı.AFAD, “Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.  Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 uçak görevlendirilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur..” açıklamasını yaptı.

Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakanlık “Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır. TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Deprem konusunda uzman olan Okan Tüysüz yaptığı değerlendirmelerde, “17 Ağustos 1999’dan bu yana yaşadığımız en büyük deprem olarak kayıtlara geçti” açıklamalarında bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise “Ekiplerimiz yola çıktılar. Uçakla 2 kurtarma timi, 20 personel, 2 kurtarma aracı önden hareket edecek.K9 kurtarma ekibi, 2 personel, 2 köpek, kurtarma araçları, lojistik araçlar ve 40 kişilik kurtarma ekibimiz de yolda.” açıklamalarını yaptı.

GAZİANTEP 

AFAD, merkez üssü Gaziantep’in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleştiğini bildirdi.
Bölgede artçı depremler halen sürmekte.

Malatya

Malatya Valisi Hulusi Şahin yaptığı açıklamada ” Depremde şu ana kadar 23 kişi hayatını kaybetti, 420 kişi yaralandı, 140 bina yıkıldı.” açıklamalarını yaptı.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, 18 binanın yıkıldığı aktardı. Yıkılan binalarda 15 kişinin yaşamını yitirdiği 30 kişinin de yaralandığını açıkladı.

OSMANİYE

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, şehirde 65 binanın yıkıldığını, 7 kişinin yaşamını yitirdiğini, kurtarma çalışmalarının halen sürdüğünü açıkladı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ” Depremde 7 bina çöktü. 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaş yaralı. 12 vatandaşımız enkaz altından çıkarıldı.'' açıklamalarını yaptı.