6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmara Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6'lık büyük depremlerin ardından tüm yurtta deprem konusunda hem farkındalık hem kaygı doyuruyor. Birçok insan İstanbul açıklarında Marmara Denizi'nde kırılması gereken fayın ne zaman kırılacağını merak ediyor ve binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını test etmeye kalkışıyor.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Öğretim Üyesi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Mustafa Serhat Durmuş olası İstanbul depreminin şu anda gerçekleşme ihtimali yüzde 65 - yüzde 70 arasında ön gördüğünü belirtiyor. Durmuş, deprem olmayan her senede bu ihtimalin 2.5 kat arttığını belirleterek İstanbul Depreminin gerçekleşebileceği 4 senaryodan bahsetti:

"A modeli

Gerçekleşmesi beklenen ilk senaryo A modelidir. Körfezde kırılmanın başlayacağı ve Marmara ortalarına kadar yaklaşık 119 kilometrelik bir kırılmanın olacağı ve bu kırılma neticesinde 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacağı öngörülüyor.

Ali İhsan Yavuz: Seçim Günü Alarmda Olacağız Ali İhsan Yavuz: Seçim Günü Alarmda Olacağız

B modeli
Orta Marmara çukurunda bir kırılmanın yaşanacağı öngörülüyor. Yaklaşık 108 kilometrelik bir fay kırılması olacağı söyleniyor. Burada oluşacak deprem 7.4 büyüklüğündedreir.

C modeli
C modeli en kötü senaryolardan biri olarak nitelendiriliyor. Bu modele göre; Körfezde başlayacak olan depremin Orta Marmara çukurunu tamamen kırıp, Marmara'nın sonuna kadar gideceğini gösteriyor. Burada 174 kilometrelik bir kırık meydana gelerek, 7.7'lik bir depremin meydana gelmesi bekleniyor. Bu senaryo ile İstanbul'un kıyı bölgesinde çok ciddi bir yıkım oluşabileceği öngörülüyor.

D modeli 
D modeli en iyimser senaryo olarak değerlendiriliyor. Bu deprem senaryosuna göre sadece Körfez'de kırık meydana geleceği, 37 kilometrelik bir kırık olacağı ve bunun da 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana getireceği öngörülüyor. Bu senaryoda yıkımın diğerlerine oranla minimum düzeyde olacağı düşünülüyor.”