29 Mart 2023 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmesini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, basına yansıyan görüşme karelerinin ardından ABD Büyükelçiliğine kapıların kapandığını söyledi.

ABD'ye ders vermenin elzem olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerini işaret etti:

"Amerika'ya bu seçimlerde bir ders vermemiz lazım. Joe Biden oradan konuşuyor, Biden'ın buradaki büyükelçisi ne yapıyor? Gidiyor bay bay Kemal'i ziyaret ediyor. Ayıptır, biraz kafanı çalıştır. Sen büyükelçisin. Senin buradaki muhatabın Cumhurbaşkanı'dır." 

"Sen bundan sonra hangi yüzle Cumhurbaşkanı'ndan randevu isteyeceksin? Bizim kapılar kapandı ona, bir daha göremezsin. Niye? Haddini bileceksin. Büyükelçi olarak görevini bileceksin. Bir büyükelçi nasıl çalışır, bunu öğreneceksin. Bunu öğrenmediğin takdirde bu kapı öyle yol geçen hanı değil, giremezsin. Onun için de inşallah 14 Mayıs'a iyi hazırlanıyoruz, iyi koşturuyoruz. Rabbimin de lütfuyla özellikle 6 milyonu aşkın gencimiz var. Bu gençlerimizin seçimlerdeki duruşu çok çok önemlidir."

Murat Kurum: İstanbul İçin Raylı Sistem ve Depreme Hazırlık Önceliğimiz Murat Kurum: İstanbul İçin Raylı Sistem ve Depreme Hazırlık Önceliğimiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisinin ardından ABD sessizliğini bozdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Büyükelçilerin görev yaptıkları ülkelerdeki gelişmeleri anlamak için bu tür görüşmeleri yapabildiğini, bu görüşmelerin rutin diplomatik görev olduğu belirtildi:

“Yurtdışında görevli ABD Büyükelçileri, görev yaptıkları ülkelerdeki gelişmeleri anlamaya yönelik rutin diplomatik görevlerinin bir parçası olarak hükümet üyeleri, basın, çeşitli siyasi partiler, sivil toplum ve diplomatik meslektaşlarıyla düzenli olarak biraraya gelmekte. Aynı durum Türkiye'de, Büyükelçi Flake için de geçerli’’