Kahramanmaraş merkezli deprem dolayısıyla eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın seçimlerin yaşanan atmosferde sağlıklı bir şekilde yürütülemeyeceğini, tarihin ertelenmesine yönelik açıklamaları Ankara'yı salladı.

Arınç'ın sözlerine ilk tepki CHP liderinden geldi. Seçimlerin savaş hali dışında ertelenemeyeceği vurgusunu yapan ana muhalafet lideri, alınabilecek bir seçim erteleme kararının Anayasa'ya aykırı olacağını belirtti.

CHP liderinin ardından açıklama yapan İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu parti olarak seçimlerin zamanında yapılması düşüncesinden yana olduklarını, erken seçim konusunda tavırlarının net olduğunu belirtti.

Yaşanan tüm tartışmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti kurmayları ile geçtiğimiz gün bir toplantı gerçekleştirdiği bilgisine ulaşıldı. Toplantı masasına seçim konusunun yatırıldığı, bazı partili isimlerin seçimler için 18 Haziran'ı önerdiği ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs tarihinde kararlı olduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs tarihinde kararlı olması üzerine YSK'nın seçim için çalışmalara başladığı, yaklaşık olarak 13 milyon kişiyi etkileyen depremlerin ardından depremzedelerin oylarını sağlıklı bir şekilde kullanabilmesi için detayları netleştirdiği belirtiliyor.

Son olarak TBMM'deki son Grup Toplantısı'nda konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim ile ilgili tartışmalara değinerek, seçimlerin ertelenmeyeceğine yönelik mesajı şu sözlerle verdi:

“Ne sandıktan kaçarız, ne demokrasiyi yok sayarız” 

Yaşanan tüm gelişmelerin ardından sessizliğini bozan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim tarihine ilişkin düşündüklerini paylaştı.

Akşener, "18 Haziran’da bu seçim kesinlikle olacaktır olmalıdır. Şimdi aldığımız bilgilere göre 14 Mayıs’ta Sayın Erdoğan’ın bu seçimi yapacağı yönünde. Bu kadarın 10 Mart’ta alınması gerekiyor. Biz eğer 6 Nisan öncesinde bir seçim kararı alınırsa ona Meclis'te onay vereceğimizi söylemiştik. Çünkü bir kanun çıkmıştı eski seçim yasasına yürüsün diye bu 14 mayıs bunun karşılığı değil, dolayısıyla Meclis'te biz buna onay vermeyeceğimizi ilan etmiştik aynı yerde duruyoruz. Şimdi yetiştirip yetiştirilemeyeceği benim tamamen mantığım çerçevesinde gerçekler üzerinden bir tarifimde 14 Mayıs'ta yetiştireceğiz deniyorsa yetiştirilir orada bir sorun yok ama bu kararı Erdoğan almak zorunda. Niçin buna rağmen hızlı bir şekilde yapılacağını siyasi olarak soruyorsanız, benim gezip gördüğüm bu çalışmalar neticesinde ortaya çıkan gerçeklik şu, Sayın Erdoğan bu işin becerilemediğini anladı, uzadığı takdirde daha büyük beceriksizliklerle karşılaşılabileceğini herhalde anladı, ciddi bir para topladı dolayısıyla bazı şeyleri daha hızlı bir şekilde yaparmış gibi bir dili geliştirmek daha kolay. Geleceğe dair söyleyecek bir şey kalmadığı için en uygun zaman gibi görünüyor." diye konuştu.