NATO üyesi olmak için ilk adımları atan İsveç ve Finlandiya Türkiye'nin iade talebinde bulunduğu FETÖ ve PKK üyesi 33 teröristin hiçbirini iade etmedi.

TRT Haber'de yer alan bilgiye göre, Türkiye, Finlandiya'dan 6'sı FETÖ, 6'sı PKK olmak üzere terör örgütü bağlantılı toplam 12 kişiyi, İsveç'ten de 10'u FETÖ, 11'i PKK olmak üzere toplam 21 kişinin iadesiyle ilgili süreci başlatmıştı.

İki ülke 33 iade talebinden hiçbirine olumlu yanıt vermedi.

İade taleplerinden 19'una ret cevabı verilirken 5'i de süreç içerisinde 2 ülke tarafından yanıtsız bırakıldı.

Halen Finlandiya ile 2, İsveç ile 7 olmak üzere 9 iade talebiyle ilgili süreç devam ediyor.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: TERÖRE DESTEK, MÜTTEFİKLİK RUHUNA AYKIRIDIR

Dün, Almanya’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın ardından basına açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını desteklediğinin altını çizerek, teröre desteğin müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu konuşmasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği hamlesine yönelik olarak, " Özellikle bu 2 ülkenin, PKK/YPG terör örgütüyle ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler ve özellikle da İsveç’in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık bir şekilde sergiledik. Yanımızda derlediğimiz fotoğraf ve diğer belgelerle beraber bunu müttefiklere gayet güzel bir şekilde anlattık. Dolayısıyla bu ülkelerden ve NATO üyesi olan hali hazırda yine bu terör örgütleriyle görüşen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmesi gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık," ifadelerini kullandı.