Tüm Türkiye’nin gündemine oturan İsveç’te ki Türk Büyükelçiliği önünde Danimarkalı ırkçı ve siyasetçi Rasmus Paludan’ın Kur’an-ı Kerim yakma eylemi tartışma konusu oldu. Danimarka ırkçı Sıkı Yön Partisi lideri olan Rasmus Paludan, İsveç’teki aşırı sağcıların maddi desteği ile eylem izni için başvuruda bulunmuştu. 


Başvurusunun kabul edildi ancak İsveç Gazetesinin bir haberine göre masrafları koalisyon ortağı Hristiyan Demokratları partisinin bir milletvekili karşıladı. Kur’an-ı Kerim yakma eylemini ilk kez gerçekleştirmeyen Rasmus Paludan için İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Bilström, “İfade özgürlüğü” dedi.


Aftonbladet gazetesi ise “Kötü bir davranış ama İsveç’te ifade özgürlüğü ve hakaret etme özgürlüğü sonuna kadar desteklenmeli.”
Bu olayların akabinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İsveç Savunma Bakanı’nın Türkiye’ye yapacağı ziyaretin iptal edildiğini duyurdu.
İptal edilen ziyaret sonrasında İsveç basını, “NATO üyeliği tıkandı, muhtemelen üye olmamız imkansız” diye yorumlar yapmaya başladı.


Rasmus Paludan bugün 40 dakika süren Kur’an-ı Kerim yakma eylemini gerçekleştirerek ifade özgürlüğü, din özgürlüğü ve kişilerin inanç özgürlüğüne fikirsel olarak ket vuran bir davranış gerçekleştirdi. Türkiye'ye, İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret etti.
Rasmus Paludan için İsveç basını ise, "İşsiz. Uçak bileti alacak parası bile yok. Biletini kim karşıladı belli değil. Sürekli provokasyon yapıyor. Ancak biz İsveç olarak onun hakkını da savunacağız." Diyerek destek gösterdi.