İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, NATO'ya üyelik başvurusunu bugün, yarın ya da çarşamba günü yapmak istediklerini, Finlandiya ile koordineli hareket edeceklerini söyledi.

Dün de Finlandiya'dan NATO'ya üyelik başvurusu kararının alındığı açıklaması gelmişti. Öncesinde İsveç ile Finlandiya hükümetleri, NATO üyeliği konusunda birlikte hareket etme ve başvurularını ortak sunma isteklerini dile getirmişti.

İsveç'in NATO Temsilcisi'nin üyelik başvurusu konusunda ittifakı kısa süre içinde bilgilendireceğini duyuran Andersson, "İsveç parlamentosunda geniş çaplı bir çoğunluk NATO üyeliğini destekliyor" dedi.

"Ülkemizin güvenlik politikasında tarihi bir değişiklik” vurgusunu yapan Andersson, böylelikle İsveç'in 200 yıldan uzun süredir devam ettirdiği askeri bağlantısızlık politikasını sona erdirmesine atıfla "Bir devirden çıkıp diğerine başlıyoruz" diye altını çizdi.

Avrupa'daki Napolyon Savaşları sırasında büyük toprak kayıplarına uğrayan İsveç 1812 tarihli politika belgesiyle tarafsız ve askeri bağlantısız statüyü resmen benimsemişti.

'Başvuruyu ittifakın 30 üyesinin oybirliğiyle onaylamasının bir yıldan fazla sürmemesi'. beklentisini açıklayan Andersson, "İsveç'in NATO üyeliğiyle birlikte gelen resmi güvenlik garantilerine ihtiyacı var" dedi.