2023 asgari ücretini belirlemek için pazarlık masasına oturacak Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in davetiyle yarın (perşembe) bir araya geliyor. Yılın ilk buluşmasında işçi ve işveren temsilcileri birbirlerinin nabzını yoklayacak. Aralık ayının başından itibaren de resmi komisyon toplantıları başlayacak. SÖZCÜ'nün taraflardan aldığı ilk bilgiler, pazarlığın 7.500-8.000 TL bandında yürüyeceğini gösteriyor.

TARAFLARIN BARAJI 8 BİN TL
Komisyonda işçiyi temsil edecek olan Türk-İş, perşembe günü saat 14.00'daki buluşmadan hemen önce yönetim kurulunu toplayıp izlenecek yolu belirleyecek. Türk-İş'in yarınki toplantıda da resmi komisyon toplantılarında da son ana kadar hiçbir şekilde rakam telaffuz etmeme yönünde ilke kararı aldığı öğrenildi. Bununla birlikte Türk-İş cephesinde 8 bin liranın üzerindeki bir rakam için güç toplanıyor. SÖZCÜ'ye konuşan bir sendika başkanı, “Aylardır öyle rakamlar uçuşuyor ki, işçi 8 bin lirayı aldı cebine koydu. Şimdi bunun üzerine ne alınabilir diye bekliyor” dedi. İşveren cephesinde de somut rakam dile getirilmemekle birlikte ‘enflasyon+10 puan' gibi bir orana sıcak bakılıyor.

İŞÇİ VE İŞVERENİN ÇANTASINDA BUNLAR VAR
Yüksek enflasyon nedeniyle bu yıl iki defa zam yapılmak zorunda kalınan asgari ücretin bu ilk gayri resmi toplantısında tarafların çantasında bir dizi pazarlık malzemesi bulunuyor. İşçi tarafı yüksek enflasyon, ağır geçim şartları ve yaklaşan seçimi en önemli pazarlık gücü olarak çantasında bulunduruyor. İşveren tarafı ise yüksek zammın yol açacağı işten çıkarmalar, kayıt dışı istihdam ve çarşı pazara yansıyacak yeni zam dalgası risklerini çantasında hazır tutuyor. İktidar, her iki çantayı tartıp nihai karara yön verecek.