• BURAK SARSILMAZ / KAMUDANHABER ÖZEL

NASA ASTREOİDİN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRMEYİ BAŞARDI
NASA, 28 Eylül'de bilinçli bir şekilde bir astreoide çarparak yönünü değiştirmeyi başardı. Çarpışmanın asıl amacı herhangi bir göktaşının Dünya'ya çarpma ihtimali olması durumunda müdahale edilip edilemeyeceğinin tespit edilmesiydi. Sonuç gösterdiki müdahale edilebilir.


İNSAN KANINDAM MİKROPLASTİKLERE RASTLANDI
2022 Mart ayında Environment International dergisinin yayımladığı bir araştırmanın sonuçlarından bahisle testlere katılım gösteren insanların yüzde 80'inin kanında mikroplastiklerin yer aldığı gözlemlendi.


EN ÇOK İLKLERİ BARINDIRAN DÜNYA KUPASI
2022 FIFA Dünya kupası bir çok açıdan ilk olma özelliğine sahip. Turnuva, müslüman bir ülkenin ev sahiğliği yaptığı ilk Dünya Kupasıydı (Katar). İlk kez bir kadın hakem Dünya Kupasonda maç yönetti. Aynı zamanda Katar 2022, Lionel Messi'nin ilk kez Dünya Kupası'nı kaldırdığı turnuva oldu. 


İNSAN NÜFUSU 8 MİLYARI GEÇTİ
15 Kasım 2022 itibarıyla Dünya Nüfusunun 8 milyarı geçtiği duyuruldu.


SITMAYA ÇARE
Her sene 400 bin insanın ölümüne neden olan sıtma hastalığına karşı yüzde 80 etkinlik gösteren aşı bulundu. Önümüzdeki sene piyasaya sürülmesi bekleniyor.


ZAMANDA YOLCULUK
James Webb teleskobu 2022 yılında zamanda seyehat niteliğinde fotoğraflar çekti.


1 CM UZUNLUĞUNDA BAKTERİ
1 cm uzunluğunda bir bakteri keşfedildi. Bakteriler için devasa olarak adlandırıldı. Aynı zamanda insan gözüyle görülebilen ilk bakteri özelliğine sahip.