6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık 7.7 ve Elbistan 7.6'lık büyük depremlerin ardından 11 ilde yüzbinlerce bina kullanılamaz hale geldi. 46 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği büyük depremlerde yüz binlercesi göç etti ve yüz binlercesi de evinde kalamıyor. Bu durum varken ülke genelinde binaların durumu konusunda birçok tartışma yaşanıyor. Büyük depremin beklediği İstanbul'daki yapı stoğunun yüzde 70'i 1999 depremi öncesi yapıldığı belirtiliyor.

"Binaları yıkıp yeniden yapmak mı yoksa yıkmadan güçlendirme işlemi uygulamak mı daha uygun olur?” sorusuna cevap arayan İstanbun Büyükşehir Belediyesi bu durumla ilgili bir yönetmelik çıkardı. "İstanbul Yapı Güçlendirme Yönetmeliği" adı altında İstanbul'daki yüksek risk içeren binalar için bir yönetmelik çıktı.  Bu yönetmeliğe istinaden de  "İstanbul Bina Muayene ve Kontrol Esasları Çalışması" başlatıldı. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce bu yönetmelik ve çalışma ile ilgili şunu dedi:

“Güçlendirme ile belli risk grubundaki binalar inşaata göre kısa sürede ve daha az maliyetle depreme karşı direnç kazanarak, bir afet anında vatandaşlarımızın can ve mal kaybına uğramasını engelliyor.  İstanbul Bina Muayene ve Kontrol Esasları Çalışması ile daha önce atılmamış bir adım atıyoruz. İstanbul'daki tüm yapıların 5 yılda bir kontrol edilmesini sağlayacağız. Kontrol edilen binalar sertifika alırken, güçlendirilmesi gereken binalar da sarı etiket ile işaretlenecek. Yapılarımızı güçlendirirken denetimlerimizin sıklık ve yoğunluğunu da arttırarak İstanbulumuzu afetlere daha dayanıklı, daha güçlü ve hazırlıklı bir hale getireceğiz”