Rusya ve Ukrayna heyetleri Türkiye’de bir araya gelerek, Ukrayna’daki savaşa karşı ateşkes ve barış görüşmelerini sürdürmeye devam ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için gerçekleştirilen tarihi zirvelerin 6. ayağı bugün Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşti. Görüşmelerina rdından peş peşe açıklamalar geldi.

'TÜRKİYE'YE GERÇEKTEN MİNNETTARIZ'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova," Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ve genelde sorunun çözümü için ara buluculuk rolü ve ara buluculuk çabaları için Türkiyeye gerçekten minnettarız." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, müzakerelere ev sahipliği yapan Türkiye’nin çabalarından övgüyle bahsederek, “Türkiye diğer ülkelere göre daha dengeli ve bağımsız bir pozisyon aldı. Bu Rusofobik kampanya ne Türk hükümetini ne de bir bütün olarak halkı içine çekebildi. Ankara'nın dengeli çizgisi de dahil olmak üzere, bu nedenlerden dolayı Türkiye'nin Ukrayna tarafıyla müzakerelere katkı sunma teklifini kabul ettik. Türkiye'ye yürüttüğü arabuluculuk çabaları, özellikle Rusya-Ukrayna müzakereleri ve prensipte durumu çözme çabaları için müteşekkiriz” dedi.

ABD'DEN AÇIKLAMA: RUSYA ASKERLERİNİ GERİ ÇEKMELİ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'dan gereken ciddiyet sinyalini görmediğini, Moskova'nın saldırganlığı bırakıp askerlerini geri çekmesi gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Fas’ın başkenti Rabat’ta Faslı mevkidaşı Nasır Burita ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuştu. Rusya’nın şimdiye kadar Ukrayna’da “acımasızca muamelede” bulduğunu vurgulayarak, “Rusya'nın saldırıları Ukraynalı çocukların yerinden etti. Şimdi artık bu saldırıyı bitirmeli, askerlerini geri çekmeli ve müzakerelere alan açmalıdır” dedi.

Ukraynalıların savaşın gölgesinde müzakerelere başlayabilecek cesarette olduklarına vurgulayan Blinken, “Ancak Rusya'nın şu ana kadar savaşı durdurmak istediğine dair hiçbir belirti yok.” ifadelerini kullandı. Blinken, “Rusya'nın Ukrayna hakkında ne söylediğine değil ne yaptığına bakıyoruz. Dünyadaki birçok ürünün tedarikinin askıya alınmasının arkasında Rusya var” dedi.