Milli Eğitim Bakanlığının okullardaki spor salonu ve benzeri alanların işletilemeyeceğine dair yazısına karşın İstanbul’da salonu olan birçok okul bu alanların kayıt dışı işletildiğine dair İstanbul'da Bakanlık ve Valiliğin Kararına rağmen Okul Spor Salonları Kiraya Veriliyor haberinizde yer vermiştik.

Uygulamadaki bu eşitsizlik bakanlığın yazısını dikkate alan okullar için adeta ceza niteliği taşırken kayıt dışı olarak salonlarını kiraya verenler ise vergiden kaçırdıkları gibi resmi gelirlerini de gizleyerek adeta ranta davetiye çıkarmaktadır.


 İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bazı okul müdürlerine yol vermesi eğitim alanındaki çiftestandart yaklaşımı da gözler önüne sermektedir.

Doğal olarak şu soru akla gelmektedir

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu ranta yol vermesinin altında ne yatıyor?

Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Teşvikiye Spor Kulübü adı altında işletilen bazı okulların salonlarına Şişli ilçesindeki Şehit Murat Demirci Ortaokulu, Şişli Saadet Özel Eğitim Okulu, Zincirlikuyu İSOV, Hamidiye Etfal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Ortaokulu, Şişli Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi salonları örnek verilebilir.


 İşin ilginç yanı ise kulüplerin çalışma saatlerinde devletin elektiriğini, suyunu, doğalgazını da bedava kullanması…

Şehit Murat Demirci Ortaokulu’na gelen 45.000 TL’lik elektrik faturası örnek verilebilir.

Bakanlığın bu yöndeki kararına rağmen spor salonlarından elde edilen gelirin ne şekilde kullanıldığı da muamma.

Nitekim bazı okullar ücretin bir kısmını bağış adı altında aile birliği hesabına yatırırken bir kısmı ise aile birliğine hiçbir bağış yapmamakta parayı elden almaktadır.

Bu durum ise kayıt dışılığa neden olmakta ve hesap verilebilirlik ilkesine aykırı bir durum teşkil etmektedir.


 Saadet Özel Eğitim okulunda,Teşvikiye spor kulübü ait bir kayıt odası oluşturuldu,devletin okulunda yasal olmayan bir kiralama işlemine karşılık birde kurumda oda tahsis edilmiş olması bu okulların eğitim öğretimden çok gayri resmi ticarethaneye dönüstürüldüğü bir fiil ortaya koymaktadir.

Bakanlık ve İstanbul İl Milli Eğitim müdürlüğü eşitlik ilkesi gereği ya tüm okullara resmi standartlara göre izin vermeli ya da hepsini kapatmalıdır.

Adamı ve arkası olanın okullara ait spor salonlarını gayriresmi şekilde kiralamasına, devletin elektiriğini, suyunu, doğalgazını bedava kullanmasına ve hiçbir vergi vermemesine göz yumanlar iyi yönetici olurken; okulunu maddi anlamda ayakta tutmak için velilerden bağış dilenir konuma sokulan idarecilerin gözünün yaşına bakılmaması da cabası…