Piyasa Uzmanı İslam Memiş, FED faiz kararından önce bir video yayınlayarak piyasalara yaşanacak olası durumları anlattı. Piyasalarda bir soygun yaşandığını ifade eden Memiş, FED'ten faiz artırma kararının çıkması durumunda piyasalarda kriz olabileceğini söyledi. İşte İslam Memiş'ten FED kararı öncesi piyasa değerlendirmesi.

dolarcik.jpg

SONBAHAR'DA EKONOMİK KRİZ TUFANI!
"Doların karşısında bütün emtiaların ve kripto paraların çöküşü uğradığını gördük. Özellikle dolar endeksin 105 seviyesine kadar ulaşması bütün dünyada tekrardan bir soygun piyasasını gündeme getirdi. Son 3 günde yaşanan sert düşüşlerden dolayı FED'in faiz artırmasıyla yükselişlerin önüne geçilmediği görülüyor. Ama enflasyonun önüne geçilmiyor. Resesyon fiyatlaması var içerde. Sonbaharda ekonomik krizle tufan beklentisi var. Gıda kıtlığı ile başlayacak olan bu süreçte Merkez Bankaları bir makas değişikliğine gidecek mi? bunu önümüzdeki aylarda göreceğiz. Şu an insanların varlıklarına çökerek ciddi anlamda küresel bir soygun var"


"GRAM ALTINDA SARKMA OLABİLİR"
"Resesyon ve FED fiyatlamasıyla borsalarda yaşanan sert düşüşlerle birlikte Borsa İstanbul yine iyi dayandı. Dolar kuru şu an 17,25 lira seviyesinde 17,30'u test ediyor. Tekrar 17,30 arasında sıkışıyor. Euro ise dolar kurundan destek alarak 18 seviyesinde tutunmaya devam ediyor. Gram altın ise dolar kurundan destek alıyor. Bundan dolayı 1000 lirada tutunuyor. Gram altın 1000 liranın altına sarkabilir. Ons altın ise 1818 seviyesine geriledi. Gümüş ons tarafında fiyatlarında da bir düşüş var. 21 dolar seviyesi direnç seviyesi. Kripto paralarda da sert düşüşler devam ediyor. Sterlinde de düşüşler var. 20 ay aradan sonra dolar endeksinin 105 seviyesine gelmesi diğer varlıklarda gerilemeye neden oldu. "


"FED'İN FAİZ KARARI DOLARI GÜÇLENDİRECEK"
"Doların anavatanı Amerika. FED'in faiz kararları demek doların güçlenmesi demek. Doların güçlenmesi demek diğer para birimlerinin güçlenmesi demek. Altın ve gümüşünde değerlenmesi demek. Faiz düşerse tam tersi. FED'in faiz yükseltmesi ons bazında gerileme yaşatıyor. Açıklanan Fed kararı Türkiye ekonomisi için oldukça önemli. Biz dövizlerimiz geçen hafta sattık. Ve TL'de bekleyeceğiz. Bugüne kadar geldiğimiz noktada 17,22 lira, gram altın ise 1022 lira seviyesinde sattık. Emtialarda bir risk olmuyor. Kur ataklarına karşı beklenti içerisinde değiliz. Diğer arkadaşlarda kendi varlıkları üzerinde beklemeye devam ediyor. 17,20 lira kırılırsa önümüzdeki haftalarda 16 seviyeleri görme durumu var. Altının ons tarafı, euro, sterlin değer kaybetti bunları düşünebilirsiniz. Risk var mı? Evet. Dolar ve altında baskılanma devam ediyor. Parite üzerinden işlem yapabilirsiniz."