ltın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altın ve döviz piyasalarında düşüş beklentisine ilişkin uyarıda bulundu. Memiş, özellikle iki kesime de dikkat çekti.


İsabetli gram altın ve döviz tahminleriyle tanınan İslam Memiş bu kez yeni bir noktaya dikkat çekti ve “Mayıs ayı ile birlikte dolar ve diğer para birimlerinde yukarı yönlü ataklar gelebileceğini ve yükselişin haziran temmuzda devam edebileceği öngörüsünde bulunmuştum. Yıl içinde döviz kurlarının yukarı yönlü ataklarını çok güçlü gördüğümü söyleyebilirim. Haziran ve temmuz aylarında yeni zirveler bizleri bekliyor olabilir ancak haziran ayında Merkez Bankası ve Bakanlığın yeni önlemlerle bu sürecin nasıl bir yöne evrilebileceğini de hep birlikte görmüş olacağız. Doların yıl içinde, özellikle temmuz ayında yeni pik seviyesi ile karşı karşıya kalacağımızın sinyali veriliyor. Fed’in yükselen enflasyona karşı faiz artırımlarını devam ettireceğinin sinyalini Fed Başkanı söyledi” dedi.

Memiş, gram altın için şu öngörülerde bulundu:

Makas aralıklarının gram altında geniş olması banka tarafından ve vatandaşların fiziki olarak altın ve gümüş almalarının, o fiyatlarda olmadığının altını çizmek isterim. Vatandaşlarımızın şöyle bir yanılgısı var. Ekranlardaki fiyatlar serbest piyasalarda geçerli değildir. Eğer ters mantık yürütürsek, 901 seviyesi ekranlardaysa, o zaman Foreks ekranlarından gram altın almak, serbest piyasadan daha makul diyebiliriz. Makas aralıkları yıl boyunca devam edecek. Hem altın, hem gümüşte. Biraz daha düşsün, yükselsin diye düşüncesi olanlar varsa, makas aralıklarını ve geçerli olmayan fiyatları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Aynı şey döviz kurları için de geçerli.

Günlük bazda al sat ile para kazanmak artık imkansız oldu. Haftalık-aylık bazda al-sat yapan arkadaşlar da temkinli olmalı. Mayıs ayıyla tansiyon yükselmeye devam edebilir. Düşüş beklentisi olanlar da mayıs-temmuza dikkat etmeli. Bu hafta düşüş yönlü beklentiniz varsa, ki benim yok, bu düşüncenizi tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor. Önemli olan şu, siz fiyat üzerinde takılı kalırsanız, kar bekliyorsanız burada yanılgı içinde kalırsınız. Önemli olan miktarı artırmak. Yani, siz günlük bazda, haftalık bazda dalgalanmaya değil, elinizdeki gram altını artırarak yola devam etmelisiniz. Çünkü enflasyon çok da düşmeyecek. Önümüzdeki aylarda yüksek enflasyon sizin varlıklarınızı koruyabilir. Her düşüş alım fırsatı olarak karşımızda duracak.”