Altın ve para piyasaları uzmanı finans analisti İslam Memiş, "Doların uluslararası piyasalarda değer kazanma trendine girdiği bir dönemdeyiz" diyerek "Dolar kurunda 13.80-14.80 lira aralığını takip edebilirsiniz" açıklamasını yaptı.

900 liranın üzerindeki gram altın fiyatının da pahalı olduğunu belirten Memiş, 4 haftalık süreçte 900 lira ve üzerindeki fiyatlara gram altın, 14 liranın altına düşmeden dolar alımına gidilmemesini önerdi.

Yıl sonu için gram altında 1.450 lira beklentisini sürdüren İslam Memiş, "Ama önce bir düşüş süreci yaşanacak, sonra altında yeni zirveler göreceğiz" dedi. 

Memiş'in Yeniçağ TV'de yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

'MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIMINA GİDERSE BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLMAZ'

"Türkiye bir seçim sürecine girdi. Bu seçim sürecinde dolarda kur atakları olmaması için Merkez Bankası'nın elindeki tüm enstrümanları kullanarak hamleler yapmasını bekliyorum. Doların uluslararası piyasalarda değer kazanma trendine girdiği bir dönemdeyiz. Jeopolitik riskler de devam ettiği müddetçe, enflasyon rakamları yükseldikçe Türk Lirası'ndaki değer kayıpları sürebilir.  

Enflasyon arttıkça kuru baskılayıp düşürmeniz gerekiyor. Kuru düşüremezseniz, enflasyonda başarısız olursunuz. Bu sebeple kuru baskılamak için Merkez Bankası faiz artırımına giderse benim için sürpriz olmaz. 

'DOLARDA ALIŞ VE SATIŞ İÇİN ARALIK 13.80-14.80'

Ben önümüzdeki 4 hafta boyunca dolarda bir yukarı yönlü atak beklemiyorum. Dolar kurunda 13.80-14.80 lira aralığını takip edebilirsiniz. Dolarda 14 liranın altına her düşüş alım için bir fırsattır. 14.80 liranın üzerindeki her rakam satış için fırsattır. 

'ALTINDA BU RAKAMLAR ALIM YAPILABİLİR SEVİYELER DEĞİL'

Gram altın yatırımcılarına 3 haftadır hem gram hem ons bazında 'Aman dikkat edin, bu rakamlar alım yapılabilir seviyeler değil. Bugünkü rakamlar Ocak-Şubat aylarında alım yapmış olanların satış yeri. Onların yüksekten sattıklarını yüksekten almayın' diyorum. 

1.900-2000 dolar üzerinde ons altın alımını kesinlikle tavsiye etmedim. Bu tavsiyem halen devam ediyor. Ons altında 1900 doların altına sarkmalar bekliyorum. 

'BU FİYATLARDA ALTIN, DOLAR VE GÜMÜŞ ALMAYI TERCİH ETMİYORUM'

Gram altında da 900 liranın üzerinde alım tavsiye etmedim, halen de etmiyorum. 900 liranın altına sarkmalarda da kademeli alım yapmanın daha sağlıklı bir karar olduğunu düşünüyorum. Ben kişisel olarak bu fiyatlardan altın, dolar ve gümüş almayı tercih etmiyorum. 

Ama yıl içindeki tahminlerim gram altında 1.450 lira, ons altında 2150 dolar, gümüşün gram fiyatında 20 lira beklentim çok kuvvetli. Yeni zirveler görme ihtimalimiz çok kuvvetli. Ama bundan önce bir düşüş yaşayacağız. Ben şu anda düşüş trendinin bittiğine inanmıyorum."