İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon, hem başbakanlıktan hem genel başkanlıktan istifa ettikten sonra boşalan koltuklar için seçim yapıldı. 

İskoçya, Birleşik Krallık ülkelerinden biri ve yıllardır bağımsızlık konusunda büyük gayretler içindeydi. En sonki referandurumda İskoçya bağımsızlığını oylamıştıç İskoç halkı, Birleşik Krallık'tan ayrılmayı reddetmişti. Bu süreçten sonra Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı alması İskoçya'yı rahatsız etmiş ve bağımsızlık ateşini tekrardan körüklemişti.

İskoç Ulus Partisi'nin 13 Mart'ta başlayıp 2 hafta süren seçimin ardından 37 yaşındaki Pakistan asıllı Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Hamza Yusuf genel başkanlığa seçildi. İlk Müslüman Başbakan olan Hamza Yusuf, İskoçya'nın bağımsızlığını elde etme konusunda kararlılığı net. Hamza Yusuf bunu sağlayan nesil olacaklarını belirterek:

“İyileştirilmesi gereken bölünmeler varsa bunu yapmalıyız ve bunu hızlı bir şekilde yapmalıyız çünkü yapacak bir işimiz var ve bir parti olarak, birlik olduğumuzda en güçlü halimizdeyiz ve bizi birleştiren şey ulusumuz için bağımsızlık sağlama ortak hedefimizdir.” dedi.

Yeni başbakan Hamza Yusuf, partisinin seçiminde 26 binden fazla oy alarak genel başkanlık koltuğuna oturup ülkenin yeni başbakanı olmuş durumda.

Kendisinden önceki başbakan olan Nicola Sturgeon, İskoçya'nın ilk kadın başbakanı unvanını taşıyordu. Sturgeon 9 yıldır ülkenin başbakanlığını yönetiyordu.