İran İslam Cumhuriyeti'nin resmi devlet televizyon kanalından yapılan açıklamaya göre, 7 büyüklüğünde olabilecek deprem anı için ülke geneli tatbikat yapılacağını açıkladı.

 Tahran Krizi Önleme ve Yönetme Kurumu Başkanı Ali Nasıri; Tahran'ın kuzeyinden geçen ülkemizdeki faylarla bağlantılı fay hattında 7 büyüklüğünde bir deprem olmuş kabul edilip, ülke genelinde deprem tatbikatı yapılacağını bildirdi.

Ali Nasıri, yapılacak ülke genel deprem tabikatına 15 kurumun katılacağını belirterek daha önce iki kere böyle bir tatbikatın yapıldığını ve 2 Mart'ta da havadan arama-kurtarma çalışmalarının ve yardım faaliyetlerinin tatbikatı yapılmış olacağını söyledi.

“Bu tatbikat, Tahran’ın kuzeyindeki fayda Richter ölçeğine göre 7 büyüklüğünde meydana gelen varsayımsal bir deprem senaryosuna dayanılarak tasarlandı.”

iran 2

Tahran Kent Konseyi Başkanı Mehdi Çamran, Türkiye'de yaşanan ve Suriye'yi de etkileyen, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık büyük iki deprem gibi bir depremin Tahran'da yaşandığında yüzyılın felaketi olabileceğini belirtti.

Mehdi Çamran, bu tür büyük depremleri sık sık yaşayan başka ülkelerin de olduğunu belirterek, o ülkelerde yapıların depremlere uygun bir şekilde yapıldığında yıkım ve kaybım olmadığını, dayanıklı bina yapılmazsa daha kötü sonuçlar yaşanılabileceğini belirtti.