Dünyanın en büyük iPhone üretim merkezinin Çin'de olduğu biliniyor. Söz konusu üretim merkezi geçtiğimiz günlerde koronovirüs vakalarının artması nedeniyle karantinaya alınmış ve kapalı devre üretime geçmişti. 

Sosyal medyadan alınınan bilgiere göre ise söz konusu merkezde 300 binin üzerinde çalışan tesise girişler kapatılmış durumda. Ayrıca Çin, Foxconn’un en büyük üretim merkezinin olduğu Zhengzhou için 7 gün kapanma kararı almıştı.

Tüm bu bilgiler ışığında iPhone 14 üretimlerinin büyük oranda sekteye uğraması nedeniyle siparişlerin geç teslim edilmesi ve istenilen modellerin istenilen mağazalarda bulunamaması söz konusu.

iPhone 14 üretimi sekteye uğradı

Artan enflasyon, faiz oranları ve tüketici harcamalarında yapılan kesintiler nedeniyle teknoloji sektörü zor durumda kalırken, Apple ise iPhone 14 modellerine olan yüksek talep sayesinde sarsıntı yaşamamıştı.

Ancak şirket, Çin'deki en büyük üretim tesisinde yaşanan tam kapanma nedeniyle oldukça endişeli. Apple, iPhone 14 modellerinin sevkiyatlarının önceden tahmin edilenden daha düşük olmasını bekliyor

Konuyla ilgili Apple'dan yapılan açıklamada, "Tesis şu anda önemli ölçüde azaltılmış kapasitede çalışıyor. iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerine yönelik güçlü talep görmeye devam ediyoruz. Ancak artık iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max sevkiyatlarının önceden tahmin ettiğimizden daha düşük olmasını bekliyoruz." dedi.

Çin'deki koronavirüs vakaları artmaya devam ederken, sağlık yetkilileri sıkı koronavirüs kısıtlamalarına bağlı kalacaklarını söyleyerek şirketleri hayal kırıklığına uğrattı.

Çin'in koronavirüs önlemleri

Çin, birkaç koronavirüs vakasının görüldüğü şehirlerde bu vakaları izole etmek yerine tüm şehri kapatmayı tercih ediyor.

Bu politika kapsamında fabrikalarda üretimin sürmesi için belli istisnalar uygulanıyor.

Çalışanların tüm ihtiyaçlarını fabrika sınırları içinde karşılaması ve bu sınırları terk etmemesi koşuluyla fabrikalarda üretim devam edebiliyor. Yine de birçok fabrika, karantina döneminde üretim sıkıntıları yaşıyor.

Foxconn’un, çalışanların sıkıntılarını gidermek için maaşları artırdığı, üretimde yaşanacak olası aksamaları engellemek için ise diğer fabrikaları devreye soktuğu söyleniyor.