İngiltere’de enerji faturaları yükselirken bazı tüketiciler fatura ödememe boykotuna çağrı yapmaya başladı. ‘Ödeme’ hareketi haziran ortasından bu yana 130 binden fazla destekçi toparken ekim ayına kadar 1 milyon destekçi bulmayı hedefliyor.

Financial Times’ın haberine göre ‘Ödeme’ kampanyası Margaret Thatcher döneminde 1980’lerin sonlarında başlayan ‘Ödeyemiyoruz’ kampanyasını hatırlatıyor.

‘Ödeme’ hareketi Birleşik Krallık’ta artan yaşam maliyetine karşı düzenlenen bir dizi protestodan yalnızca biri. Avukatlar, demiryolcular ve postacılar başta olmak üzere ülke genelinde yüzbinlerce işçi daha iyi ücret ve koşullar için geçtiğimiz haftalarda greve gitmişti. Hemşireler ve öğretmenler de grev ilanı için oy kullanmaya başladı.

SOKAKLAR ISINIYOR
Öte yandan ülkede sendikaların ve siyasi partilerin desteklediği ‘Artık Yeter’ isimli daha geniş bir kampanya da bulunuyor. Bu kampanya, daha adil ödeme, daha düşük enerji faturaları, daha iyi konut ve zenginlerden daha yüksek vergi talep ediyor.

Bu organizasyonun ayrıca İngiltere genelinde 50 miting serisini başlatmayı planladığı belirtildi. Önceki gün binlerce insan, artan yaşam maliyetleri nedeniyle Manchester’da sokağa çıktı. Kampanyaya İşçi Partisi’nin bazı sol kanat milletvekillerinin de destek verdiği belirtildi.

BÜYÜK ZAM GELİYOR
İngiltere’de enerji tavan fiyatı, ekim ayından itibaren yüzde 80 artışla yıllık 3549 sterline yükseltilmişti. Ülkede ortalama bir hane için enerji (elektrik ve doğal gaz) tavan fiyatı halen 1971 sterlin. Hükümet, enerji giderlerindeki artış nedeniyle tüm haneler için 400 sterlin ödeme yapacak. Ancak bu yardım yapılan zamların yanında yetersiz kalıyor.


Ocak ayında açıklanacak yeni fiyatın 5 bin 400 sterline, nisandaki düzenlemede ise 6 bin 600 sterline ulaşması bekleniyor. Başbakan adayları Rishi Sunak ve Liz Truss ise şimdiye kadar bu krizi çözmek için yeterli bir önlem önermiş değil.

Ayrıca ülkede enflasyon oranı yüzde 10,1 ile son 40 yılın en yüksek düzeyinde. Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ülkede yıllık enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 18’e çıkabileceği uyarısı yapılıyor.


 

ELEKTRİĞİ KESEBİLİRLER Mİ?
Haftalar öncesinde tüketici hakları aktivisti Martin Lewis, hükümetin İngiliz hanelerine daha fazla destek sunamaması halinde boykotların ve tüketici grevlerinin artabileceği konusunda uyarmıştı. Lewis, “Enerji faturalarını ödememek sosyal olarak kabul edilebilir hale gelmeye başladığında insanlar enerji faturası ödemeyi bırakacak ve siz de herkesin elektriğini, doğalgazını kesemeyeceksiniz” dedi.

Kampanya organizatörleri, protestoya katılan hanelerin elektriklerinin kesilmesinin büyük bir olasılık olmadığını savunuyor. Hükümet ise eylemlerin sorumsuzca olduğu görüşünde. Hükümet kuruluşu İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Departmanı’ndan bir sözcü konu ile ilgili, “Bu son derece sorumsuz bir mesaj. Sonuçta herkes için fiyatları yükseltecek ve kişisel kredi notlarını etkileyecektir” dedi.