İçerenköy’deki Özel Bayındır Hastanesi’nin yoğun bakımındaki skandal görüntülerden ilki 10 Temmuz 2021 gününe ait. Hemşire Ali E. elinde tuttuğu paraları Hasta N.Z.’nin yüzüne atıyor. Yaşlı kadın odadaki diğer hemşirelere bakarak bir şeyler söylemeye çalışsa da kelimeler anlaşılmıyor. Paraları tutan hemşire ise “Bu paraları sana niye veriyoruz biliyor musun? Çünkü senin sağ böbreğini alacağız” dedikten sonra eliyle kadının böbreğini keser gibi hareketler yapıyor. Bu sırada bir diğer hemşire, “Al bu paraları k... sok desene N.” deyip gülmeye başlıyor.

SES KAYDI DA ÇIKTI

Görüntülerin yanı sıra hastanede çekildiği iddia edilen bir ses kaydı da ortaya çıktı. Ses kaydında “Hiç monitör ötmedi” diyen hemşireye, erkek görevli “Kanka ben demin dedim ya hasta mosmor diye” yanıtını veriyor. Kadın hemşire de “Allah kahretmesin gitti. Bas mavi kod verelim” diyor ve ardından doktoru arayarak “Hocam 9 numaralı hasta arrest oldu. Gelebilir misiniz?” diye soruyor.

BEŞ HASTA ÖLMÜŞ

Hürriyet’in haberine göre, görüntü ve ses kaydını sosyal medyaya sızdıranın hastanenin eski bir çalışanı olduğu belirtildi. Bu çalışana ait olduğu iddia edilen kayıtlarda ise isminin S.V. olduğu belirtilen bir kadın hastanın 7 Ocak 2022 tarihinde 15.30’da hayatını kaybettiği ancak ölüm saatinin 16.13 olarak kaydedildiği ve aradaki 43 dakikanın müdahale edilmiş gibi gösterildiği bilgisi yer alıyor. Bir diğer notta da ismi geçen 5 hastanın tümünün vefat ettiği belirtiliyor. Eski çalışan, yoğun bakımda birlikte çalıştığı 5 hemşireyi de olaylardan sorumlu olarak gösteriyor ve isimlerini tek tek sıralıyor. Ayrıca hastane yönetiminin kendisi ile görüşerek videoları almak istediğini öne sürüyor.

BAŞSAVCILIK GÖZALTI KARARI VERDİ

Bayındır Hastanesi’nin avukatları 24 Şubat 2022’de sekiz çalışan hakkında suç duyurusunda bulundu ve 17 saniyelik başka bir video kaydını Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etti. Başsavcılık bir çalışanın ifadesini aldı. Yeni ortaya çıkan görüntülerle soruşturmanın seyri değişti. Başsavcılık videoda görünen tüm görevliler hakkında gözaltı talimatı verdi ve polis nezaretinde adliyeye getirilmelerini istedi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bahse konu eylemlerle ilgili olarak sorumluların süratle tespiti ve haklarında yasal gereğin başlatılması amacıyla soruşturma başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

BAKAN KOCA: FAALİYETİ DURDURULDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter’dan görüntülerin kabul edilemez olduğunu, müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. Akşam saatlerinde de Koca, “Sağlık hizmeti ilkeleri ve insanlıkla bağdaşmayacak davranışların gösterildiği özel hastanenin faaliyeti durdurulmuştur. Suçlular müstahak oldukları cezayı alacak” açıklamasını yaptı.

HASTANE: BİZ DE SUÇ DUYURUSU YAPTIK

Bayındır İçerenköy Hastanesi’nin bağlı olduğu sağlık grubu, görüntülerin yayınlanmasının ardından yazılı açıklama yaptı: “31 Ocak 2022 tarihinde, İstanbul İçerenköy’deki hastanemizde eski bir çalışanımızca çekildiği belirtilen çeşitli görüntü ve ses kayıtları bulunduğu kendisi tarafından hastane yönetimimize ihbar edilmiştir. Söz konusu bildirim üzerine haklarında ihbar ve ithamda bulunulan şahıslar hemen görevden el çektirilmiş, kendileri hastaneden uzaklaştırılmış, gerekli soruşturma tıbbi etik ve disiplin kurullarımız tarafından titizlikle ve çok yönlü olarak yürütülmüştür. Soruşturmanın tamamlanması akabinde disiplin kurulumuzun kararıyla ilgililerin iş akitleri 24 Şubat 2022 tarihinde feshedilerek, eşzamanlı olarak yetkili Cumhuriyet Savcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulmuştur.”

ŞİKÂYET YAĞMIŞ

Sosyal medyada skandal görüntüler büyük tepki toplarken hastanenin internet sitesinde, “Yaşlı Dostu Hastane” ifadesinin yer aldığı görüldü. Öte yandan internetteki bir online şikâyet sitesinde, hastane hakkında daha önce yapılmış onlarca şikâyet olduğu ortaya çıktı. Bir hasta çocuğuna sedye üzerinde serum verildiğini, başka bir hasta ise 715 lira istenen bir pansumanı başka bir özel hastanede 25 liraya yaptırdığını öne sürdü. Şikâyetlerde ilgisizlik ve kötü muamele olduğu da iddia edildi.