Benzin fiyatları 20 TL'nin altında seyrederken, vatandaşın gözü kulağı da akaryakıt fiyatlarında. 

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve döviz kurunun yukarı yönlü hareket etmesi benzin fiyatlarını da etkiledi. 

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren 80 kuruş zam bekleniyor.

Gelecek zammın ise vergiden düşülmeyerek, direkt olarak pompa fiyatlarına yansıyacağı belirtildi.

Peki bu zamların ana kaynağı olarak gösterilen brent petrol nedir? Ve brent petrol fiyatları nasıl belirlenir?

Brent petrol nedir?

Brent petrol, bir petrol türüdür. Brent petrol, Norveç'in Ekofisk Deniz Kuyusu ve diğer Adriyatik Denizi sahalarından çıkarılan petrolün birleşiminden oluşur. Bu tür petrol, genellikle Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'da kullanılır ve Brent petrol endeksi, Avrupa borsalarında kullanılan bir petrol fiyatının belirlenmesinde kullanılır.

Brent petrol fiyatları nasıl belirlenir?

Brent petrol fiyatları, Brent petrolün piyasa fiyatının belirlenmesinde kullanılan birkaç faktör tarafından etkilenir. Bu faktörler arasında:

  1. Arz ve talep dengesi: Brent petrolün arzı ve talep dengesi, fiyatları etkileyebilir. Örneğin, arzın artması fiyatları düşürebilirken, talep artması fiyatları yükseltebilir.

  2. Makroekonomik faktörler: Brent petrol fiyatları, ekonomik büyüme, faiz oranları, enflasyon gibi makroekonomik faktörler tarafından da etkilenebilir.

  3. Politik olaylar: Siyasi istikrar, ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar, ülkelerin enerji politikaları gibi politik olaylar da Brent petrol fiyatlarını etkileyebilir.

  4. Spekülasyon: Piyasadaki yatırımcıların beklentileri, fiyatları etkileyebilir. Örneğin, yatırımcıların petrol fiyatlarının yükseleceğini beklemeleri fiyatları yükseltebilir.

  5. Organize borsalarda işlem gören futures sözleşmelerinde gerçekleşen alım-satım hacmi

Brent petrol fiyatları, bu faktörlerin etkisi sonucunda oluşur ve sürekli olarak değişebilir.