Daha önce 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız ve imara aykırı yapılar için 8 Haziran 2018 tarihinde imar barışı getirilmişti. O dönem imar affından mevzuata uymayan belge veya zamanında yatırılamayan belge ücretleri sebebiyle yaklaşık 30 bin kişi faydalanamamıştı. 

Yeni bir imar barışını uzun süredir bekleyen vatandaşlar için seçim öncesi Nisan ayı gibi müjdeli haberin gelmesi bekleniyor. Genel seçimler öncesinde vatandaşların onayını kazanmak isteyen hükümet yetkilileri nisan ayında müjdeli haberi vermeye hazırlanıyor. 

Millet ittifakının ortaklarından BBP Partisi genel başkanı konuyla ilgili yaşanan sıkıntıları şu sözlerle dile getirmişti: "2017 yılında çıkan imar barışında haksız gerekçelerle 3 milyon vatandaşımız faydalanamadı. Bunlar aileleriyle birlikte 10 milyondan fazla yapıyor. Bunlar yapı kayıt mağdurları. Verdiğimiz kanun teklifinde şart koyduk. Özel mülk olacak, deprem riski taşımayacak. Bunlarla ilgili kanun teklifi verdik, çıkması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz"

Meclisteki diğer partilerinde destek vereceği belirtilen yeni imar affı yasasının hangi tarihten önce yapılan konutları kapsadığı tam olarak netleşmese de konunun uzmanları 31 Aralık 2022 tarihini işaret ediyor.  
Nisen ayında çıkmasına kesin gözüyle bakılan imar barışı ilk kez 1984 yılında çarpık yapılaşmayı önlemek adına çıkarılmıştı.