CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Erzurum, Erzincan ve Düzce illerine ziyaretler gerçekleştirdi.

Partisinin İl Başkanlıklarında yapmış olduğu görüşmelerin yanı sıra bölgenin esnaf, çiftçi ve üreticileriyle görüşen Akkuş İlgezdi, Anadolu’dan görünen tablonun üretim için endişe verici olduğuna dikkat çekti

"ÜRETİCİLERİMİZ KAN AĞLIYOR"
Tarımsal girdi fiyatlarının artmasıyla üretimin imkânsız hale geldiğine dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, TÜİK'in verilerine atıfta bulunarak üreticinin zor durumda olduğunu söyledi.


“TÜİK’in verileri çiftçimizin, üreticimizin içler acısı durumunu rakamsal olarak anlatıyor. Üreticilerimiz kan ağlıyor. Anadolu’da tarlalar bomboş, çiftçimiz, girdi maliyetleri yüzünden tarlasını ekemiyor" diyen İlgezdi, şöyle devam etti:

"Bunu yanı sıra dünyayı da çok daha büyük bir tehlike bekliyor. Uzun vadede baktığımızda tarımsal üretime önem vermeyen ülkeler ayakta kalamayacak, gıda sıkıntısı çekecek.”

ÇİFTİNİN ÜRETİM MALİYETİ 3 KAT ARTTI
CHP’li Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti:

2015-2021 dönemi mart ayları toplam Tarım-GFE aylık değerleri toplamı yüzde 5.2’dir.


Ancak sadece 2022 Mart ayına baktığımızda yüzde 15,16’tir. Bu demek oluyor ki; bu yıl çiftçimizin üretim yapabilmek için harcadığı para, 6 yılda harcadığı paranın 3 katı.

Bu demek oluyor ki, çiftçimiz üretemez hale geldi. Bu demek oluyor ki tarlalar bom boş.

Bu demek oluyor ki gübreye, mazota, yeme, suya, elektriğe zam yapanlar bu ülkenin tarlalarının bereketini kaçırdı.

Üreticilerimiz, artık aylık ve yıllık hatta an be an sürekli olarak zarar etmektedir.

Maliyetler o kadar yüksek ki çiftçi üretse daha çok zarar ediyor.”


ÇİFTÇİ VERİMDEN VAZGEÇTİ, TARLASINI GÜBRESİZ EKTİ
En çok artan tarımsal girdinin gübre olduğunun altını çizen CHP’li Akkuş İlgezdi, çiftçinin cebine giren paranın sadece gübreye dahi yetmediğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Gübre fiyatları aylık ve yıllık bazda en çok artan tarımsal girdidir. Aylık bazda yüzde 44,65, yıllık bazda ise yüzde 228,20 artış göstermiştir.

Bunun yanı sıra, aylıkta enerjide yüzde 23.32, yemde yüzde 12.26'lik artış, yıllıkta ise enerjide yüzde 175.39, yemde 107.41'lik artış olmuştur.


Yine Mart ayıda tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 16.12 ve yıllıkta ise yüzde 113.89'luk artış gerçekleşmiştir. Gübre gibi mazot ve traktör parçaları da 3 kat arttı.

Bir traktör lastiği 12 bin lira oldu. Sulama maliyetleri 3 kat arttı. Erzurum, Erzincan ve Düzce’ye yaptığım ziyaretlerde zirai malzeme satan dükkânların ve çiftçilerin söylediği hep ‘ekinimizi bu sene gübresiz ekebildik’ cümlesiydi.

Elektrikte, gübrede, yemde bu denli bir artış çiftçimizin, üreticimizin elini kolunu bağlamakta çaresiz bırakmaktadır.

Yılda yüzde 228,20 artan gübreyi, çiftimiz nasıl alsın? Alamayacağı için de gübresiz bir şekilde tarlasını ekecek ve bu sene ekininden düşük verim alacak.”

TÜİK VERİLERİ
TÜİK, Mart 2022 dönemine ait Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı.

Tarım-GFE yıllık bazda yüzde 105,70 ile rekor kırarken, aylık yüzde 15,16 arttı.