6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde 41 bin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş da evinden oldu.

11 ilde etkili olan deprem, en çok yıkımı Hatay'da yarattı. Hatay'dan deprem nedeniyle vefat eden vatandaş sayısı 17 bini geçmiş durumda. 

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli depremden en çok etkilenen il olan Hatay'a gelmişlerdi. Hatay'da yıkımı inceleyen, arama-kurtarma ekipleri ile buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli bir dizi açıklamalarda bulunduktan sonra iki büyük depremin merkezi olan Kahramanmaraş'a geçmişlerdi.

Hatay'dan ayrıldıktan saatler sonra Defne merkezli 6.4, hemen ardından Samandağ merkezli 5.8 deprem gerçekleşti. Depremde ilk belirlemelere göre 3 vatandaş vefat etmiş, 200 üzerinde vatandaş ise yaralanmıştı.

Deprem anından çekilen görüntülerde gökyüzünde yıldırım ve şimşek olaylarına benzer ışımalar gerçekleşmişti. Bunun neden olduğuna dair İletişim Başkanlığı  19-20 Şubat Dezenformasyon Bülteni'nde açıklamalarda bulundu. 

 19-20 Şubat Dezenformasyon Bülteni'ndeki açıklamaya göre ışımaların deprem esnasında kayaçlarda bulunan minerallerin, uygun koşullar oluştuğunda havaya karışması ve bu karışma sonrası yıldırımların oluşması olarak aktarıldı.

"Ülkemizde meydana gelen depremler sırasında görülen kısa süreli ışımalar, afet sonrası birçok komplo teorisi ve dezenformasyona konu olmuştur. Birçok kez bu ışıkların depremler oluşturan bir sistemin işareti olduğu iddia edilmiştir. Depremi oluşturan enerji birikimi, kayaçları oluşturan bazı minerallerin elektriksel özelliklerinde değişime neden olmaktadır. Fayda hareketin başlamasıyla biriken enerji serbest kalmakta, bir yandan sarsıntı meydana gelirken diğer yandan elektriksel değişim parlak ışımalara yol açmaktadır. Depremde gözlemlenen parlak ışımalar, kayaçlardaki mineraller ile ilgili olarak ortaya çıkmaktadır ve yalnızca belirli koşullarda oluşmaktadırlar. Deprem sırasında görülen ışıklar, yerden 200 metre yüksekliğe kadar çıkabilmekte ve bazı durumlarda yıldırımlar şeklinde belirmektedir. Mavimsi alevlere ve ışık kürelerine benzeyen deprem ışıkları, kısa sürede kaybolmaktadır. Bu ışımalar deprem sonrasında değil, deprem sırasında görülmektedir"