Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı televizyon programında "Türkiyeli" söylemine ilişkin konuştu. Ortaylı Ortaylı, "Türkiyeli diye bir şey olmaz, Türk Türk’tür. Türklüğü kabul etmeyen kendisini söylesin. Ben seninle aynı kararsızlık fidesine girmek için Türkiyeliyim diyerek gezemem. Komiktir bu.”

İlber Ortaylı, TRT-1'de Pelin Çift ile Gündem Ötesi programına katıldı. Ortaylı'nın "Türkiyeli" söylemleri hakkında söylediği sözler yeniden gündeme geldi.

"Türkiyeliyim diyerek gezemem, komiktir bu"
"Türkiyelilik" diye bir kavramıyla ilgili Ortaylı şunları söyledi:

"Bazı adamlar bu Türklüğü kabul etmiyorlar. Etmezse etmesinler. Kendilerini söylesinler o zaman. Onlar böyle ikircikli, üstü kapalı davranmak istiyor diye ben de onunla aynı şekilde hareket etmek zorunda değilim. Nihayetinde Türk dediğin herkes Türkiye'de yaşamıyor. Çok açık bir şey bu. Bir takım insanlar dışarıda 'Türküm' diyor. Tarih boyunca burayla teması olmayan topluluklar var, Türklükleri, medeniyetleri orada. Onun için bu Türk lafı "Türküz" lafıdır. Efendim ben bunu kabul etmek istemiyorum. Türk vatandaşıyım diyebilirsin beni ilgilendirmez. Ben seninle aynı kararsızlık fidesine girmek için Türkiyeliyim diyerek gezemem, komiktir bu."