Diyarbakır'da ikamet eden Hüseyin Kocakaya, 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla polis tarafından aranıyordu ve polis, Hüseyin Kocakaya yerine kanser tedavisi görmekte olan ikizi Hasan Kocakaya’yı gözaltına aldıktan sonra mahkemeye çıkardı. Mahkeme tarafından tutuklama kararı verilen Hasan Kocakaya’nın, esasında aranan Hüseyin olmadığına yönelik bütün girişimleri ise sonuçsuz kaldı.


HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu başkanlığına bir başvuruda bulunarak konuya ilişkin adım atılmasını talep etti. Kaçmaz’ın başvurusuna Adalet Bakanlığı'ndan cevap geldi.


Bakanlığımız Tarafından Bir İşlem Yapılmayacak

HDP'li milletvekilliğinin sorduğu soruya cevaben Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklanmaya baktığımızda ise polisin, Kocakaya ailesine 'Hüseyin'i getirin, Hasan'ı alın’ dediği hatırlatıldı. Kaçmaz’ın başvurusuna ise Adalet Bakanlığı'na bağlı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü cevap verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasası'nın 138. maddesinde yer alan “Hiçbir organ, makam, merci ya da kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ya da talimat veremez. Genelge gönderemez. Tavsiye ve telkinde dahi bulunamaz”

Hükmünü hatırlatan müdürlük, bakanlığın konuya yönelik işlem gerçekleştirmeyeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı;

“Tutuklama ve tutukluluğun devamına yönelik kararların yargı yetkisi ile takdir hakkı kapsamında kaldığı, yargı yetkisi ile takdir hakkına yönelik hususlarda adalet bakanı tarafından gerçekleştirilecek bir işlem bulunmadığı, tahliye ile alakalı taleplerinin doğrudan mahkemesine yapılması gerekir.” denildi.