Doviz kurundaki sert düşüşün ardından dolarda halen sabit bir fiyat sağlanamamış olması, insanları tedirgin ediyor. Dolar daha düşecek mi yoksa çıkacak mı gibi bir ön görüde bulunulamadığından, insanlar ev, otomobil almaktan ve yatırım yapmaktan çekiniyor. Ancak kurdaki düşüşün direkt olarak yansıdığı sektörlerden birisi de tartışmasız otomobil sektörü. Araç firmaları peş peşe indirimlerini açıkladılar bile.

SIFIRDAKİ DÜŞÜŞ İKİNCİ ELE YANSIDI MI ?

Sıfır araç fiyatları kur fiyatıyla paralel olarak aşağı indi. Ancak bayilerde sıfır araç olmayışı fiyatların suni olduğuna işaret ediyor. Bir çok firma fiyat listesinin güncelledi ve yüzde 35'e yakın indirim yapıldı. 

Örneğin Opel Corsa marka aracın fiyat değişimi bu şekilde :

Sıfır bir çok araç fiyatlarında bu şekilde bir tablo mevcut ancak halen Ekim ayı fiyatlarının yanına yaklaşılmış değil.

İKİNCİ EL FİYATLARI DÜŞÜYOR MU?

Sıfır araçların fiyatlarının düşmesi ya da en azından fiyat listelerinde öyle belirtilmesi ikinci el araç piyasasında da fiyatların düşmesine neden oldu. Özellikle sıfır modelleri halen üretimde olan araçlarda fiyat direkt olarak düştü. Yüksek fiyatları araçlarda ise durum benzer. Dovizle birlikte ikinci el piyasasında şişirilmiş fiyatlar yavaş yavaş tarihe karışıyor. Şöyle ki ikinci el araç alım satımı yapan büyük firmalar, yüksek fiyat teklifiyle aldığı araçları ellerinden çıkarmak için araç alımını durdurmuş durumdalar. İkinci el otomobilerde fiyatların düşük fiyatlı araçlara, yüksek model ve fiyatlı araçlarda olduğu gibi düşüşün yansıması için biraz daha zaman gerekiyor. 

İKİNCİ EL PİYASASI DURMA NOKTASINDA

Doviz kurunun hareket yönünün sabit mi, yukarı mı yoksa aşağı mı olacağı henüz tahmin edilebilir olmadığı için, insanlar ikinci el araç almaya yanaşmıyor. Hergün biraz daha düşen ilan fiyatları insanları nasıl olsa daha düşecek psikolojisine sokmuş olması sebebiyle ikinci el araç piyasasına durgunluk hakim. Bir diğer durgunluk sebebi ise, yakın zamanda araç alan esnafların yüksek fiyattan almış olması sebebiyle, zarar etmemek için fiyatları indirmemesi.

Doviz kurlarında stabilite sağlandığı takdirde ikinci el araç piyasasında fiyatların oturması ve eskiden olduğu gibi ani artışların yaşanmaması bekleniyor. Yine unutmamak gerekiyor ki sıfır araçtaki chip krizide ikinci el araç fiyatlarının artmasında büyük rol oynuyor. Chip krizinin ise 2022 yılında çözülmesi bekleniyor.

KAMUDANHABER

ÖZEL HABER