Rusya ve Ukrayna işgali 41'inci gününde dünyanın bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. Dün Bucha'dan gelen korkunç görüntüler sonrasında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bölgeyi ziyaret etti. "Ukrayna'da yaptıklarını görünce Rusya ile müzakere yürütmek çok zor" diyen liderin görüntüsü ise tüm dünyada manşet oldu.


"SOYKIRIM OLARAK ANILACAK"

Rusya’nın, Bucha'daki sivillere yönelik katliamlarını soykırım olarak adlandıran Zelenskiy, “Bugün gazetecilerin burada olması bizim için çok önemli. Dünyaya burada ne olduğunu göstermenizi istiyoruz" diye konuştu. "Sivil halkın çabaladığını görmenizi istiyorum. Elektrik, su olmadan yaşıyorlar. Halk ve yönetim arasında bir fark yok." ifadelerini kullanan Ukrayna lideri, sözlerini şöyle sürdürdü:

İki fotoğraf arasında 41 gün ve dağlar kadar fark var Dünya Zelenskiyi konuşuyor...
"Birçok yerde yönetimi ele geçirdiler ve öldürdüler. Burada Rusya ile savaşan yerel yönetim de bulunuyor. Bugün insani yardım yapıldı. Yardımları alan insanlar sokak hayvanlarına yardımın yapılıp yapılmayacağını da sordu. Bu bizim insanımızı açıklıyor. Hayvanları bile düşünüyoruz. Bu şehirde yapılanlar da Rus askerlerinin kim olduğunu açıklıyor. Bu savaş suçu soykırım olarak anılacak."


"OYNADIĞINIZ OYUNUN NEYE DÖNÜŞTÜĞÜNÜ GÖRÜN"

Dünyanın dört bir yanındna tepki yağan görüntülerde, Almanya eski Başbakanı Angela Merkel ve Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de payı olduğunu söyleyen Zelenskiy, “Merkel ve Sarkozy’yi buraya gelme çağrıları yaptım. Çünkü Ukrayna ile ilgili kararlar alırken Rus baskısı altında kaldılar. Ukrayna’nın NATO’ya alınmaması konusunda Almanya etkili olan ülkelerden biriydi. Bu oyunlarla Rusya güçlendi. Bundan dolayı onların gelip, Rusya ile oynadıkları oyunların nelere dönüştüğünü görmelerini istiyorum. Ben Ukrayna’da ne olursa olsun barışın elbet olacağını düşünüyorum. Ukrayna savaşla yaşayamaz çünkü biz 21'inci yüzyılda Avrupa’da yaşıyoruz. Biz barış istiyoruz çünkü hak ediyoruz. Barış, zafer olmadan olmayacak ve diplomatik bir zafer olmalı. Paralel olarak ordumuzun operasyonlarıyla. Rusları cezalandırmak için Avrupa’nın elinde bir şeylerin eksik olduğunu düşünmüyorum. Biz baskılarımızı sürdüreceğiz ve suçluları aramaya ara vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

42 GÜNDE ÇÖKTÜ

Savaşın yerle bir ettiği kasabada incelemelerde bulunan Zelenskiy'nin yorgun ve bitkin görüntüsü fark edilmeyecek gibi değildi.

İki fotoğraf arasında 41 gün ve dağlar kadar fark var Dünya Zelenskiyi konuşuyor...
Uluslararası İnsan Hakları Avukatı Arsen Ostrovsky, Ukrayna liderinin 42 gün arayla çekilmiş fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı. Ostrovsky'nin paylaştığı ilk fotoğraf, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline başlamadan önceki son gün olan 23 Şubat tarihinde çekilmişti. Sağdaki ise dün Bucha'da çekilmişti. İki fotoğraf arasındaki fark ise görülmeyecek gibi değildi.


SADECE İKİ SAAT UYUYOR

Beşinci haftasındaki işgal sürerken, Volodymyr Zelenskiy'nin bir günü, geçtiğimiz günlerde manşetlere taşınmıştı. Buna göre Zelenskiy, günlerinin çoğunu sığınakta ancak durumu kendi gözleriyle görebilmesi için 'üç veya dört günden fazla' kilitli kalmamaya dikkat ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı, savaşın parçaladığı ülkesi Kremlin'in ilerleyen güçleriyle uğraşmaya devam ederken, sadece 'günde iki saat' uyuyor gibi görünüyor.


YAYINLANMASI YASAKLANDI

Geçen hafta Zelenskiy'nin işgalin başlangıcından bu yana Rus medyasına ilk röportajını verdiği ve çeşitli kanallardan beş gazetecinin söylenenlerin düzenlenmemiş transkriptlerini yayınlamaya söz verdiği bildirildi. Devlet medyası düzenleyicisi Roskomnadzor ise röportajın yayınlanmasını yasakladı.


Röportaj yapanlardan biri Vladimir Soloviev'di. Mikhail Zigar ve Rusya'da yayınları yasaklanan iki gazeteci de oradaydı: Meduza'dan Ivan Kolpakov ve Dozhd TV'den Tikhon Dzyadko.

Zelenskiy, Rusya'yı tehdit eden ve hızla artan kültürel izolasyon ve Mariupol'un durumundan bahsederken "Evet ya da hayır yerine bu açıklamayı yapıyorum çünkü düşüncelerim bu yönde, bağışlayın beni, günüm biraz karışık geçti, dün gece iyi uyuyamadım" dedi. Siyaset bilimci ve Boris Nemtsov Rus Araştırmaları Merkezi (Charles Üniversitesi, Prag) üyesi Alexander Morozov, röportajı 'muhteşem bir olay' olarak nitelendirdi.

"GÜNDE 2 SAAT UYUDUĞU ÇOK AÇIK"

Morozov bir Facebook gönderisinde şu açıklamalarda bulundu: "Zelenskiy'nin 30 gündür her gece iki saat uyuduğu çok açık, ancak görüşmenin ortasında bahsettiği şiddetli uykusuzluğun ortasında dışarı çıkıp konuşmaya karar verdi. Böyle 30 günlük bir stresle başa çıkmak zor. Ve açık kalmak, nefretin çıplak retoriğine gitmemek daha da zor. Ve yine de 'insan normunda', açıkça ve samimiyet diliyle konuşmaya devam ediyor.'

Mariupol'den bahsederken Zelenskiy, felaket sahnelerine rağmen orada kalmaya karar veren Ukraynalı askerlerden bahsetmeye önem verdiğini söyledi. "Askerlerimiz Mariupol içinde. Bilgi cephesinde kaosun olmasının bir nedeni de bu. Çünkü Rus birlikleri girebilecekleri her yere girdiler. Ama şehrin ulaşamadıkları bazı kısımları var, çünkü adamlarımız orada ve Rusların terk etme çağrılarına uymayı reddettiler. Ayrıca bu adamların aileleri bana ulaştı. Onlarla konuştum. Onlarla konuşuyorum, en azından iki günde bir, gerçekten bunun için zaman bulmaya çalışıyorum, bu benim için önemli."

"SOKAK YOK, BİNA YOK... SADECE KAVRULMUŞ TOPRAK"

Zelenskiy, çatışmanın Ukrayna üzerindeki sonuçlarının ana hatlarını çizerek, gelişen şehirlerin kalıntılarını 'kavurulmuş toprak' olarak nitelendirdi. "Bina yok. Volnovakha'da hiçbir şey yok - sokak yok, bina yok. Hiçbir şey." diyen Ukrayna lideri, "Muhtemelen fotoğrafları gördünüz, ancak her şeyi görmediniz. Bütün bunları gösteremiyoruz bile. Göstermek imkansız..." ifadelerini kullandı

AİLESİNİ GÖREBİLİYOR MU?

Zelenskiy'nin ailesini (44 yaşındaki karısı Olena, 17 yaşındaki kızı Oleksandra ve 9 yaşındaki oğlu Kyrylo) görüp göremediği bilinmiyor, ancak yakın tarihli bir CNN röportajında ​​Ukraynalı liderin onlarla konuşabileceği öne sürüldü; ancak ne sıklıkla belli değil.

Olena Zelenska, sosyal medyayı aktif olarak kullanarak, Ukrayna'da şu anda meydana gelen toplu mezarların ve yıkımın görüntülerini paylaşarak, Batı'ya adım atması ve 'soykırım' olarak nitelendirdiği şeyi sona erdirmesi çağrısında bulundu.