Etlik Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Ortancıl, Ramazan Ayı'nda oruç ve düzen değişikliğine rağmen spor yapılabileceğini belirtirken bunun belli şartlarda yarardan çok zarara dönebileceğinin altını çizerek uyardı. Detaylar haberimizde...

Çocuk Oyuncaklarında Güvenlik Alarmı! Jasmine Bebek Ürünleri Tehlike Saçıyor Çocuk Oyuncaklarında Güvenlik Alarmı! Jasmine Bebek Ürünleri Tehlike Saçıyor

Prof. Dr. Özgür Ortancıl, Ramazan Ayı'nda yapılacak spor ve egzersizin öncesi gibi sürdürülebilme durumunun olmadığını belirterek"Kişi eğer ramazan ayı öncesinde de egzersiz yapıyor ve vücudu egzersize alışkınsa bu süreçte egzersizin süresini, dozunu ve yoğunluğunu azaltarak devam edebilir. Yaptığı set sayısını azaltarak ve süreyi kısarak devam edebilir ama kişinin vücudu egzersize alışkın değilse, yeni bir egzersiz rutinine başlaması önerilmiyor"  dedi.

Yapılan egzersizler kardiyak olarak zorlayabilir

Prof. Dr. Özgür Ortancıl, iftardan hemen sonra sporun yapılmaması gerekiğini belirterek"Egzersiz için iftardan önceki zaman çok uygun değil, çok önermiyoruz. Çünkü bu sürede uzun süreli açlık ve susuzluk var vücutta ama iftardan 1,5-2 saat sonraki zaman en ideal zaman. Çünkü beden, yemeği ilk yedikleri zaman yoğun bir sindirim sürecine giriyor. Bu zaman zarfında yc. Kalp zorlayabilir. Artı 1,5-2 saat sonra besinler de bir kısmı emileceği için kaslar gerekli enerji ve besin kaynaklarını edinmiş oluyor. O yüzden 1,5-2 saat sonra yapacakları egzersiz en uygun egzersizdir. Bu, kişileri terletmeyecek kadar yoğunlukta olmalı. Çünkü zaten bir sıvı açıkları var, sıvı kaybı önermiyoruz" diye ekledi.

Egzersiz sırasında, nabızda ve kalp kan basıncında çok fazla bir artış istemiyoruz

Prof. Dr. Özgür Ortancıl, haftada her gün egzersiz yapılmaması gerektiğini söylerek: "Bu egzersizler, 30-40 dakika, haftada 3 gün öneriliyor. Egzersiz süresi ilk 10 gün 30-40 dakikayla başlayıp sonrasında, vücut biraz daha alıştıktan sonra1 saate uzatılabilir. Biz egzersiz yoğunluğunu kalp hızına bakarak ölçüyoruz. Kişiler de kendi kalp hızlarını, egzersiz öncesinde ve egzersiz sırasında ölçerek kendilerini değerlendirebilirler. Egzersiz sırasında, nabızda ve kalp kan basıncında çok fazla bir artış istemiyoruz. Vücut uzun süre aç kaldığı zaman metabolizmada bir yavaşlama meydana geliyor. Vücut enerjiyle depolama moduna geçiyor. Egzersizle birlikte bu metabolizmadaki azalmayı yavaşlatıyoruz. Kilo alımını önlüyoruz ve kas kaybını da önlemiş oluyoruz" diye uyardı.