Bankacılık kaynaklık iddialara göre bankalar, kredi kartı nakit avans vade ve limitlerini daraltmaya başladığı belirtiliyor. En düşük faizli borçlanma yolu olan nakit avans çekme artık eskisi gibi rahat olmayabilir.

14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlerden önce bankalar, nakit avans yoluyla çekilen borçlanmalardaki artan talebe karşılık limit ve vade daraltma yöntemine geçmeye başladı.

Kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle nakit avansta ciddi rağbet yaşanıyor. 1.36'lık faizi ile en düşük faizli borçlanma yöntemi olan nakit avans ile borçlanmada limitler düşürülüyor, vadeler azalıyor.

Bazı bankalarda bireysel kredilerdeki yüzde 4'e dayanan faiz oranları insanları nakit avansa itiyor. 

BIST'te 4 hisseye yasak! İşte yasaklı o hisseler... BIST'te 4 hisseye yasak! İşte yasaklı o hisseler...

Bir banka yetkilisi  "Taksitli nakit avansa talep çok fazla. İnsanlar seçim öncesi belirsizliğinden dolayı ellerinde nakit olmasını istiyor, dolara ve altına talep var. Çünkü bu kanalda maliyetler çok düşük. Bazı bankalar da, faiz artışı beklentisi olduğu için bu kadar fazla talepteki düşük faizli krediyi kullandırmayı sınırlamak istiyorlar." diyerek yaşanan durumu aktardı.

Bir diğer bankacı ise , "Yasal düzenleme gereği kredi kartı faizi üst limiti TCMB tarafından belirleniyor ve üst sınır şu anda yüzde 1.36 seviyesinde. Bireysel kredilere bakıldığında yüzde 4'e kadar ulaşan faizler arasında açık ara en ucuz faiz bu kanalda. Ancak talep çok ciddi arttı ve sektörün faizleri belirleme hakkı olmadığından vadeleri ve miktarları azaltarak aşırı talebe karşı bir çözüm bulmaya çalışıyorlar" diye durumu ifade etti.