Okul rehberlik ve psikolojik danışmanlık servislerinin topluma yönelik önleyici, iyileştirici ve çözüm odaklı ruh sağlığı hizmetleri zincirinin ilk basamağı olması açısından büyük önem taşıyor. Okul öncesinden liseye tüm eğitim kurumlarında yapılacak psikolojik ölçümlerin hayati bir önemi bulunuyor. Bu süreçte en büyük görev ise okul rehberlik ve psikolojik danışmanlık servislerine düşüyor. Çocuğun okul sürecine başlamasıyla doğrudan tanışabileceği bu hizmetin kalitesi toplum ruh sağlığını koruma, tanılama, önleme, yönlendirme ve iyileştirme politikalarına doğrudan katkı yapabilecek bir güce sahip.
Okullarda yeterli sayıda psikolojik danışman olmaması. Neredeyse okul başına bir psikolojik danışman düşmesi hatta bazı okullarda hiç olmaması ve çoğu zaman başka okullarda eş zamanlı olarak görevlendirme yapılması nedeniyle öğretmenlerin mevcut iş yükleri oldukça çoğalıyor. Psikolojik ölçüm araçları hem uygulanması hem de değerlendirmesi ciddi zaman isteyen bir iş. Bir rehberlik öğretmeninin işini yapabilmesi için iş yükü normal seviyelerde olmalıdır. 
Rehberlik çalışmaları bu kadar önemli iken okullarda rehberlik öğretmenlerinin olmaması eğitim sistemini oldukça kötü etkilemektedir. Ailelerin ve çocukların bu danışmanlıklardan yararlanabilmesi için her okulda en az bir rehberlik öğretmeni bulunmalıdır.