Covid-19 salgınının 2 yıl boyunca tüm Dünyayı kasıp kavurmasının ardından en başta Çin olmak üzere her ülkede salgına dair politikalar esnetildi bazılarında ise kalktı. Çin’de bu ülkelerden biri. Çin virüsün başladığı yer olmasına rağmen salgının etkisini kaybettiği düşünülmesiyle “sıfır vaka” politikasına göre hareket etti.
Yasaklar esnetildi, önlemler sıfıra indi.
Sıfır vaka politikasının ardından Covid-19 salgını ülkede tekrar patlak verdi.
Acil servisler, morglar, hastanelerin şuan da yüzde yüz doluluk oranında olduğu biliniyor.
Bu durumda birçok ülke, Çin'den gelen yolcular için zorunluluklar getiriyor. Bunlardan biri de İspanya.
İspanya'da Sağlık Bakanlığının kararıyla direkt uçuşla Çin'den gelen yolcular için Kovid-19 sertifikası gösterme şartı getirildi.
Çin'den İspanya'ya uçuşlarda yolcuların, hem Çin'den ayrılırken havayolu şirketi temsilcilerine hem de İspanya'ya varışta havaalanındaki sağlık görevlerine Kovid-19 aşılarının tam olduğunu belirten sertifikayı göstermeleri gerekiyor.
Çin'den gelen yolcular için uygulanacak Kovid-19 önlemlerinin 15 Şubat'a kadar yürürlükte kalması öngörülüyor.
İspanya dışında başka ülkeler Çin’den gelen vatandaşlara yaptırım uygulayacak mı?
Daha öncesinde İspanya dışında,  İtalya, Fransa gibi AB ülkelerinin yanı sıra ABD, Hindistan, Japonya, Malezya, İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi ülkeler de yaptırım uygulamayı tercih eden ülkeler arasında bulunuyor.
Vakaların bu kadar artmasına rağmen Çin’de esnek uygulamalar halen daha sürecek mi? Tekrar bir yasak silsilesi gelecek mi? Şimdilik merak konusu…