Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında 2005/8503 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi 2005 yılında, Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi ise 2011 yılında başlatılmıştır. Söz konusu Projeler ile Yetiştirici, Yetiştirici Temsilcisi (konu ile İlgili hayvancılık örgütünün), Proje Lideri, Proje Teknik Elamanı, Enstitü/İstasyon Müdürlüğü İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Üniversite ve Genel Müdürlük görev ve sorumlulukları, Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Uygulama Esasları Talimatı ile belirlenmiştir. Türkiye geneli, Küçükbaş Hayvan ırkları ve Anadolu Mandası ırkı olmak üzere 200’ün üzerinde Projede, 200’ün üzerinde Proje Teknik Elemanı (Ziraat Müh. Veteriner Hek. Tekniker ve Teknisyen) bulunmaktadır. Proje Teknik Elemanları; hayvanların kimliklendirilmesi, verime esas kayıtları (süt, yavru, kıl-yapağı ölçüm tartım yapma) tutma veri tabanına işleme, süt analizi yapma, damızlık hayvan seçimi yapma ve sürü takibi gibi teknik görevleri yerine getirmek üzere yaz kış demeden projenin yürütüldüğü ilin merkez- ilçeleri de dâhil olmak üzere ahırlarda, meralarda ıslah için gerekli olan verileri toplamakla görevli Hizmet Alımı Sözleşmesi ile çalıştırılmaktadırlar.


Projede Çalışanların isteği şu şekildedir;
Ülkemiz hayvancılığına büyük katkılarda bulunan, gen kaynaklarımızın korunması ve geliştirilmesinde büyük öneme sahip Cumhuriyet Tarihinde geniş ölçekli bir proje olması ile ayrıcalıklı bir yere sahip; Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesinde, 17 yıldır özveri ile yürüttüğümüz görevimizde hiçbir güvencemiz bulunmamaktadır.  Geçmiş yıllarda bizim projemize emsal KÖYMER projesinde sözleşmeli çalışanların özlükleri belli bir plan-program ile düzenlenmiş; sonradan TARGEL şeklinde sürdürülerek tüm proje çalışanlarına kadro verilmişti 
Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesinde çalışan; her biri Teknik Unvana sahip ((Ziraat Müh. Veteriner Hek. Tekniker ve Teknisyen) Proje Teknik Elemanları (PTE) olarak emsal projelerde olduğu gibi veya tüm özlük haklarını kapsar yasal bir formül çerçevesinde; ilgili yapılanma ve kadroya dâhil olmayı talep ediyorlar.