Kamudanhaber - Özel Haber

YÖK Başkanı Yekta SARAÇ YKS sınavı ile ilgili olarak “ÖSYM tarafından gerekli koruyucu önlemler alınarak  27-28 Haziran tarihinde yapılacaktır.” Şeklindeki açıklamasının ardından twitter üzerinden; “2020-YKS’ye yönelik sadece bu seneye özel olmak üzere öğrencilerimizi sevindirecek güzel haberlerimiz var …” şeklinde bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda öne çıkan hususlar…


20-21 Haziran 2020 olarak belirlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı COVİD-19 küresel salgını ile mücadele kapsamında 25-26 Temmuz 2020 tarihine ertelenmişti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Koronavirüs’e karşı her türlü takdire şayan, başarılı bir mücadele yürütülmüştür. Alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar vermesiyle salgın önemli ölçüde kontrol altına alınmıştır.


Bu gelinen aşamada, öğrencilerimizin üniversite tercihleri, kayıt, yerleşme gibi süreçler ve eğitim öğretim için ayrılması gereken süre dikkate alındığında, sınavın Haziran ayının sonunda yapılmasının adayların lehine bir durum oluşturacağı ortaya çıkmıştır. İlan edilen normalleşme süreci ile birlikte sınav tarihleri de yeniden güncellenmiştir.


Adaylarımızın endişeye kapılmamalarını gerektiren önemli bir diğer husus da bu yıl sınava girecek öğrencilerin, geçtiğimiz yıllara nazaran daha az konudan/müfredattan sorumlu tutulacağıdır. Bu yıl yapılacak olan YKS’de öğrencilerimiz lise son sınıfın ikinci dönemindeki derslerin tamamından muaf tutulacaktır. Bu durum yalnızca bu yıla mahsustur. Öğrencilerimizin sınavda muaf tutulacağı bölümler, toplam müfredatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.


Yükseköğretim Kurulu içinde bulunulan olağan üstü şartları dikkate alarak “ sadece bu sene sınava girecek adaylar için uygulayacağı” iki önemli değişiklik yapmıştır.
TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çıkarılmıştır.


Küresel salgının oluşturduğu olumsuz şartlar göz önünde bulundurularak, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da” bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla” 170’e çekilmiştir. Bu kararla birlikte, geçtiğimiz yılki verilere göre 112 ila 195 bin ilave aday öğrencimizin lisans programlarına yerleşebilecekleri tahmin edilmektedir.


Son olarak bu yıl gerçekleştirilecek olan sınavın Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun görüşleri doğrultusunda koruyucu önlemler alınarak en uygun şartlarda gerçekleştirileceğini ifade etmektedir.