TİM ve THY arasında Hava Kargo İşbirliği Protokolü'nde imzalar atılacak.

Hava Kargo İşbirliği Protokolü'nde açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "THY, havacılıkta en önemli hissi güveni yaşatmaktadır. TİM ise özel sektör ve kamu arasındaki köprü görevcini görmektedir. Ülkelerin lojistik imkanları dış ticaret politikalarında yer almaktadır. Bugün imzalanacak protokolün anlam ve önemini hatırlatmak istiyorum. Türkiye de dünyanın en önemli lojistik üssü olma potansiyeline sahiptir" dedi. 

"TÜRKİYE'NİN LOJİSTİK HİZMET TİCARETİNDEN ALDIĞI PAYI ARTIRMAK HEDEFİMİZ"

Bakan Muş, "Geçtiğimiz yıl Merkez Bankası verilerine göre yük taşımacılığında 8 milyar dolar üzerindeki ithalatımıza karşın ihracatımız 11 milyar doları aşmıştır. Burada ihracatçı pozisyonundayız. Türkiye'nin lojistik hizmet ticaretinden aldığı payı artırmak hedefimiz. En kısa sürede ihraç etmek diğer dikkat ettiğimiz nokta. Dış ticaret taşımalarımızda deniz ve kara yolu kullanılmaktadır. Son 20 yılda hava yolu da artış göstermektedir. 2021 ocak-temmuzda ihracatımızın yüzde 8 hava yolu ile taşınmıştır. İthalattaki payı ise yüzde 10'dur.Dünyanın en hızlı büyüyen hava kargo markası Turkish Cargo önemli bir rol oynayacaktır" açıklamasında bulundu. 

YÜZDE 35'E KADAR İNDİRİM YAPILACAK

Bakan Muş imzalanan mutabakat zaptı ile de açıklamada bulundu ve "Hava yoluyla yapılacak ihracatın arttırılması kapsamında TİM ve THY arasında 4 Aralık 2020'de imzalanan mutabakat zaptı ile ihracatçılarımıza sağlanan avantajların önem katkı sağladığını gözlemledik. Bugünkü mutabakat zaptı ile Turkish Cargo tarafından yıl sonuna kadar 46 destinasyonda ihracatçılarımıza genel kargo, yumurta, yaş meyve ve sebze ile balıktaşımalarında yüzde 10-35 arasında indirim uygulanacaktır. Olumlu etki yaratacağı aşikardır" dedi. 

"HEDEFLERE ULAŞACAĞIZ"

Bakan Muş ekonomi verileriyle ilgili de konuştu ve "Ekonomimize ilişkin yüzde 21,7 büyüme verilerimiz ekonomimizin dinamizmini yansıtır. İhracatta da en yüksek ağustos ihracına ulaşmış bulunmaktayız. Büyümede ihracat katkısı ise hayli yüksek. İhracatımız büyümeye 10,8 puan katkıda bulunmuştur. Yarısı mal ve hizmetten kaynaklanmıştır. Bu veriler doğrultusunda OVP'de yılsonu için hedeflenen rakamlara ulaşacağımıza inanıyorum" açıklamasında bulundu.