Türk medeni yasasına göre evlenen çiftlerin boşanması durumunda, yoksulluğa düşen taraf diğer taraftan nafaka talep edebilir. Peki, bu kişinin işsiz kalması durumunda nafaka talep edilebilir mi? İşsiz baba nafaka verir mi?

İşsiz baba nafaka öder mi?

Boşanan ve nafaka vermekle yükümlü olan baba işsiz kaldığında ne olur? Bu soruya cevap Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nın aldığı kararda saklıdır.

Kendi için 500 TL, çocukları için aylık 300 TL tedbir nafakası talebiyle açılan davada, davalı taraf davanın reddini istemiştir.

Mahkeme ise davanın kabulünü ve davacı için 500 TL, çocukları için 300 TL olmak üzere toplam 800 TL nafaka verilmesine karar vermiş. Hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

TMK’nun 197. Maddesi gereği ayrı yaşamakta olan eş, diğer eşten tedbir nafakası talep edebilir. Yine TMK’nun 327/1 maddesine göre çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından sağlanır. Anne ve babanın çocuğa bakım borcu ergenliğe kadar devam eder.

Dosyaya göre ailesiyle yaşayan davacı ev hanımı ve geliri yok. Boşandığı eşi davalı ise işsiz ve günlük 12, 81 TL işsizlik maaşı alıyor. Bu örnekte, davalının yüksek oranda nafaka ödemesine karar verilmiş.

Bir başka davada da 13 yıl sonra kızı için anne babadan 150 TL talep etti. 1.5 yıl işsiz olduğu için bu nafakayı ödeyemeyeceğini söyleyen babaya icra davası açıldı.

9 aydır nafakayı ödeyemeyen babaya 2. İcra Ceza Mahkemesi ile 3. İcra Ceza Mahkemesinin, hakkında üçer ay hapis cezası verildi.

Karalar göstermiştir mi işsiz de olsa baba nafaka ödemek durumundadır.